Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Schwarz nemocnicím: Odmítejte středočeské pacienty!

Autor: Tereza Hořínková, Jitka Stefanidesová, KNbr - 
26. ledna 2011
12:12

Drsný způsob, jak vyřešit očekávaný nedostatek lékařů, včera nabídl ředitel pražské záchranky a zároveň senátor Zdeněk Schwarz. „Nemocnice v metropoli by měly odmítat pacienty ze středních Čech. Protože tam není situace tak vážná,“ prohlásil. Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek to označil za nehoráznost. A nelíbí se to ani nemocnicím – pražským i středočeským.

Nemocnice po celé republice už odpočítávají dny, kdy vyprší výpovědní lhůta skoro čtyřem tisícům lékařů. „Jestli má být v Praze katastrofa, ve Středočeském kraji ta situace tak závažná není,“ vysvětloval včera na tiskové konferenci ředitel pražské záchranné služby s tím, že by se k tomu hlavní město mělo postavit a bránit! „To je naprostá nehoráznost. Mají se bránit proti li-dem, kteří potřebují jejich pomoc? To znamená, že pokud pro někoho jedeme do Zdib, tak ho povezeme do Mělníka, když můžeme být za pět minut na Bulovce?“ rozčiloval se ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Ředitel záchranky z Kladna: To je naprostá nehoráznost!

Zároveň také podotkl, že záchranáři vozí pacienty ze středních Čech především na specializovaná pracoviště, jako jsou kardiocentra či neurochirurgická centra, kterými středočeský region prostě nedisponuje! A to potvrzuje i mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková: „Pro péči dětí s nízkou porodní váhou nemáme potřebné vybavení, to samé platí o pro popáleniny. My také přijmeme a ošetříme pacienta z Prahy kdykoliv, tak by to měli udělat i oni."

Nemocnice v metropoli teď vůbec neví, jak se k tomuto prohlášení postavit. Jedni už mají jasno… „Žádný náš zdravotník nikdy neodmítne ženu, která právě rodí nebo přijede do nemocnice s akutní příhodou, ať je odkudkoliv,“ informovala Blesk mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. No a jiné nemocnice raději zvolily druhou variantu. A to, že raději počkají, jak se situace bude nadále vyvíjet. „Sledujeme to a s lékaři pravidelně jednáme. Máme samozřejmě připravené krizové scénáře, které v těchto dnech dolaďujeme,“ vysvětlil mluvčí Fakultní nemocnice Na Bulovce Jakub Hofmann.


ANKETA

Co si myslí lidé ze středních Čech?

Štěpánka Slamařová (43), Třeboradice
„To si snad dělají srandu? Tak to mi opravdu vadí. Doufám, že to nějak vyřeší,“ svěřila se Blesku Štěpánka Slamařová (43) z Třeboradic.


Kristýna Chuchlová (19), Mělník
„Souhlasím s tím. Proč by lidé z Mělníka měli jezdit do Prahy, když mají nemocnici ve městě? Já jsem sice právě z Mělníku, ale zrovna bydlím v Praze,“ vyjádřila se Kristýna Chuchlová (19).

Milan Miler (37), Slaný
„Jezdím na Bulovku, protože je tu úplně jiná úroveň zdravotnictví než u nás ve Slaným. Je tu nepoměrně vyšší kvalita. Na Středočechy teď zbude jen to horší,“ řekl Milan Miler (37) ze Slaného.

stefa ( 26. ledna 2011 20:05 )

Posílám odkaz na video kde "Mudr." Schwaz ukazuje svou pravou tvář z.babělce. http://www.youtube.com/watch?v=eIOhrgjM2VI

vlajo ( 26. ledna 2011 18:40 )

jsem zapoměl je to sráč.

vlajo ( 26. ledna 2011 18:39 )

bych ho na služební cestu do Ostravy tam mu rozmlátil tu šedivou bednu zlámal kosti a poslal na ošetření do Prahy,

drsnak ( 26. ledna 2011 18:19 )

jestli by si náhodou nezasloužil něco mnohem tvrdčího arozhodně vykopnout ze všech funkcí v čele státu nemá taková hajz. co dělat. Ten patří tak maximálné k lopatě a ještě pod dohledem.

gevi ( 26. ledna 2011 18:14 )

Já s vámi nesoutěžím o to, kdo bude mít pravdu. Naše pravdy nejsou kampatibilní, protože vycházejí ze zcela odlišných světových a životních názorů. Já vám vaši pravdu neberu. Vy žijete v zbědované zemičce, která po pádu socialismu patřila k elitě Evropy a ODS ji zcela zdevastovala. S tou pravdou nemá smysl polemizovat, Takže k věci: Desítky let nikdo s platy lékařů nic nedělal. Nedělaly s nimi nic ani levicové vlády pod vedením ČSSD, přestože za nich díky krátkodobému oživení v Evropě existovaly dobré podmínky, kde na to vzít. Lékaři vydrželi dlouhou dobu a neodcházeli ani za Zemana, ani za Paroubka a ovšem ani za Topolánka. Vydírání vyhrotili, když vládla Fischerova úřednická vláda. Jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé a mohli vědět, že Fischerova vláda s jejich ultimátem nemůže nic dělat. Po volbách a ustanovení této vlády už přišli s tvrdým vydíráním a nekompromisním ultimátem: Okamžitě nám přidejte (a ne málo) nebo odejdeme, ať si třeba lidé umírají. Kde měla toto vláda vzít za několik měsíců peníze na to, aby jim razantně zvýšila platy? Lékaři mají hanebně nízké platy, tak jako mnoho dalších profesí u nás. Oni se rozhodli vydírat, protože uvažovali, že jejich nenahraditelná profese jim to umožňuje. Pokud odejdou, možná se zdravotnictví zredukuje (to je také součást reforem) a nebudou se mít kam vrátit. Ale věřili odborům, které jim tvrdíly: Je vás mnoho, bez vás to nejde a vláda vám bude muset ustoupit. To je vyděračský princip. Jenom můžeme chápat jeho motivy. Je-li vydírání etickou metodou získávání výhod nebo je to metoda sice účinná (pokud se mu ustoupí) ale neetická, to musíte posoudit podle svého pohledu na etiku. Mimochodem, ani lékaři neznají těch 13 připomínek. Ale dejme tomu. Tato vláda, kterou se snaží podrazit, jediná za těch dvacet let chtěla situaci ve zdravotnitcví řešit komplexně, včetně zvýšení platů. Ale to se nedá udělat po půl roce vládnutí.

Zobrazit celou diskusi