Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus kritizuje lékaře: Jsou arogantní a nezodpovědní

Autor: oj, Kjos, ČTK - 
27. ledna 2011
13:34

Prezident Václav Klaus se tvrdě opřel do lékařů vyděračů a podpořil ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Arogantní lékaři podle něj nemají nárok na to, aby svůj boj vyhráli! Proti jejich plánovaném exodu už stojí téměř všichni. Opovrhuje jimi i církev.

"Máme tady zase konečně ministra nové vlády. Já doufám, že tady dnes posílí na duchu i na těle a bude o to silnější v boji s těmi nezodpovědnými a arogantními jedinci, kteří prostě nemají nárok na to, aby svůj boj vyhráli," řekl prezident směrem k Leoši Hegerovi při zahájení sedmdesátém koncertu Jazz na Hradě. Koho arogantními jedinci myslel, bylo všem jasné.

Prezident Klaus lékaře zkritizoval už ve svém novoročním projevu. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, označil za nepřijatelné vydírání. Zmínil přitom varovná slova básníka Viktora Dyka o opouštění vlasti: Opustíš-li mne nezahynu, opustíš-li mne zahyneš. „Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není,“ uvedl Klaus.

Na straně lékařů už není téměř nikdo!

Parlamentnilisty.cz uvedly, že už i církev kritizuje lékaře, kteří k prvnímu březnu opustí svá zaměstnání. "Silná slova některých škodí lékařům, kteří jsou určitou morální elitou v zemi. Otázka "odejdeme a starejte se dál", to není přijatelné," řekl pražský arcibiskup Dominik Duka. "Musí být vzájemná shoda, pacient se nesmí stát obětí toho sporu," doplnil po dvoudenním jednání České biskupské konference.

Vláda už prý má peníze pro lékaře

Kvalitnější péči, dostupnější a rychlejší záchrannou službu, větší práva pacientů a možnost konzultovat léčbu s dalším lékařem, přinesou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera tři reformní zákony, které chystá jeho úřad. V červnu by podle něj měly zamířit do legislativní rady vlády a od ledna příštího roku by měly platit. Ministr chce reformami přispět také k lepšímu využití peněz zdravotnictví a přesměrovat peníze do platů zdravotníků.

Podle Hospodářských novin by záchranný plán mohl spočívat v tom, že vláda změní úhradovou vyhlášku a navýší paušální platby pojišťoven nemocnicím. Úspory by kabinet mohl hledat také v přecenění léků a úsporách při nákupech.

Heger už dříve řekl, že chce zdravotnictví měnit postupně, nehodlá dělat převratné změny jednorázovým balíkem sedmi zákonů, jako to chtěl udělat jeho předchůdce Tomáš Julínek (ODS). Jemu se z celé reformy podařilo prosadit jen regulační poplatky u lékaře, v lékárně a nemocnici.

danabe ( 4. února 2011 13:45 )

danabe ( 4. února 2011 13:40 )

Už jsem dost stará a tak ze zkušenosti vím, že vždycky nejvíc křičí ti co nic numí a nebo nevětší vyžírkové. Člověk, který něco umí, tak je obyčejně rád, že to může dělat a samozřejmě se tím dokáže i důstojně uživit. Znám plno lidí, kteří se svými schopnostmi za minulého režimu nedostali ani příležitost, aby mohli dělat to co je baví, a mám pocit jestli to není ani dnes. Další moje zkušenost je, že když někdo něco dělá jenom pro peníze, tak to za nic nestojí. Tudíž jsem přesvědčena, že odcházejí tito lékaři. O našem zdravotnictví nemám ze své vlastní zkušenosti valné mínění. Domnívám, se že do zdravotnictví jde peněz až, až, ale jstli někdo neumí hospodařit, pořizuje si přístroje s kterými neumí ani pracovat, tak co víc dodat, tak tomu stejně nic nepomůže, i kdybychom jim tam posílali celou výplatu. Pokud doktoři chtějí více peněz, tak ať se uskromní někde jinde. Snad každý soudný člověk ví, že nemůže mít všechno.¨Toto se snažíme už vštípit malým dětemi. Také bych lékaře nechala povinně dívat na seriál "Nemocnice na kraji města", s čím lékaři pracovali ve výběrové nemocnici před 20 lety, možná by si to někteří srovnali v hlavě. Dále nechápu proč se k odchodu nevyjadřují jejich zřizovatelé, ti přece mají nastarosti jejich finance. Pevné nervy pane ministře!!

jozzinek ( 3. února 2011 15:04 )

Znal jsem jednoho Rudolfa Horáka, bývalého lampasáka. Zaslepeného a ctižádostivého komunistu, který u armády přetrval do dnešních dnů. Myslím, že je teď ing.plukovník, buď v důchodu, nebo ještě usilovně pracuje v naší demokratické armádě. Také pan Paroubek se odvolával na jeho články o vojenské strategii. Pokud jsi to ty, tak se nedivím, že přikuluješ svým spřízněncům. Ty by sis to měl vyzkoušet ne na Borech, ale na Mírově.

jozzinek ( 3. února 2011 10:26 )

Gogo ty jsi snad všude. Neotravují tě už ti Kuliši od Miloslava Ludvíka? Hlavně, že doktorům pomáhají získat "Papírky". Platy lékařů se pohybují od 50 000 do 100 000 Kč. Prezident má o něco více, ale také je to první muž ve státě. To chcete mít víc než on. Podle videa na internetu se pan Ludvík (ředitel-Motol) pohybuje v nejvyšších kruzích a má větší moc, než má jeho kolega Martin Roman, který má jenom igelitky plné peněz. On má, jak sám říká, daleko větší moc, moc kterou získal tím, že vyhoví všem zazobaným "kulichům", myšleno pacientům, aby získal co nejvíce peněz z vyšších míst. Takže lákařům je úplně cizí korupce? Není jim cizí nic, pokud chtějí získat peníze. Jsou jim cizí jenom pacienti, od kterých nedostanou žádné všimné. Pacient, který nemá na úplatek, a je vážně nemocen, u těchto zlatokopů nepochodí. Může si rovnou hodit mašli. Stojím za prezidentem a ještě bych hodně, hodně přitvrdil...! Doufám, že jeho úřad má nějaké možnsoti na zveřejní několik odstrašujících případů, aby ti jejich zastánci otevřeli oči.

adam55 ( 2. února 2011 07:50 )

Zobrazit celou diskusi