Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dělají si z nás srandu, tvrdí bratr prezidenta o Smolensku

Autor: oj, Kjos - 
13. ledna 2011
11:17

Poláci jsou pobouřeni! Reagují tak na závěrečnou zprávu ruského Mezistátního leteckého výboru o příčinách leteckého neštěstí u Smolenska, v které si prý Rusko dalo dobře záležet na tom, aby ze sebe smylo veškerou vinu. „Zpráva si z Polska děla legraci!“ nevěřil vlastním očím bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński. Při nehodě loni v dubnu zemřel polský prezidentský pár a dalších 94 lidí na palubě.

Kaczyński tvrdí, že její autoři jednostranně a v zásadě bez důkazů svalují vinu na polské piloty a na Polsko. To, že ruská strana došla k takovému závěru, je podle Kaczyńského důsledkem jednání polského premiéra Donalda Tuska, který přenechal vyšetřování letecké katastrofy Rusům. "To je (rádio) Jerevan. Každý, kdo zná Rusko, mohl předvídat, že zpráva bude vypadat takhle," tvrdí Kaczyński.

Nadřízení nutili piloty přistát, říká zpráva

Ruský Mezistátní letecký výbor dospěl k závěrům, že neštěstí u Smolenska zavinily chyby posádky, která byla vystavená psychologickému nátlaku nadřízených. Žádná z chyb, jež vedly k leteckému neštěstí, podle něho neukazuje na zaviněné ruské strany.

Polská delegace 10. dubna letěla na vzpomínkové akce k 70. výročí katyňského masakru, při kterém tajná sovětská policie NKVD v roce 1940 postřílela tisíce Poláků. V kabině pilotů byl šéf polských vzdušných sil Andrzej Blasik, nicméně nejsou žádné záznamy o tom, že by prezident Kaczyński posádce přikázal přistát. Ve Smolensku bylo toho dne velmi špatné počasí.

"Splnily se moje nejhorší předtuchy," uvedl Pawel Deresz, vdovec po levicové poslankyni Jolantě Szymankové-Dereszové. "Bál jsem se, že zpráva bude výčtem polských chyb, a to se i stalo," dodal.

korda ( 16. ledna 2011 20:23 )

Ve všech zemich atentaty se trestaji malem rovnymy spusoby. Zvlašt na nevinnych lidech.

korda ( 16. ledna 2011 20:19 )

Podivejte se prosim toto video. http://www.fakt.pl/Ostatnie-sekundy-w-kokpicie-Oto-co-zarejestrowano-,artykuly,92732,1.html

smrk ( 13. ledna 2011 12:04 )

myslím, že pšoni maj daleko větší

smrk ( 13. ledna 2011 12:03 )

Hlavně by si měli zhodnotit pšoni, proč jim v jednom letadla lítá celé vedení státu a teprve potom někoho kritizovat. To si ten polskej trubka opravdu myslí, že druhá strana řekne, že za havárii může ? Jen b.l.b. jako on si to může myslet !

e.44 ( 13. ledna 2011 11:49 )

rozhodně není člověk, který by tu zprávu mohl zhodnotit objektivně. Jeho postoj bude vždy osobně, citově i politicky zaujatý.

Zobrazit celou diskusi