Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Polsku zuří "občanská" válka o Kaczyńského kříž!

Video se připravuje ...
Autor: dri, jos, val - 
18. srpna 2010
12:06

VIDEO: Tragická smrt prezidenta Lecha Kaczyńského (†66) a uctění jeho památky rozděluje polskou veřejnost. Ve Varšavě se zuřivě diskutuje o tom, kde má stát pamětní kříž a jak má být velký. Dochází dokonce k násilí a zasahovat musí i policie! Hlavní roli v nechutné kauze hraje dvojče mrtvého prezidenta Jaroslaw Kaczyński.

Polská společnost se stále ještě zcela nevzpamatovala z tragické smrti své národní elity v čele s prezidentem země Jaroslavem Kaczynským a přichází další úder. Země se zmítá v hádkách o pamětní dřevěný kříž.

Jaroslaw Kaczyński hájí tvrdě kříž

Kříž, jako symbol utrpení a smíření, byl krátce po tragédii u Smolenska instalován před prezidentským palácem. Zasloužili se o to polští skauti. Ti ho ve spolupráci s novým polským prezidentem Bronislawem Komorowským chtěli nyní přepravit na jiné místo - do kostela Sv. Anny, který leží nedaleko prezidentské paláce.

Proti tomu se ale ostře postavil bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw a radikální členové jeho strany Právo a spravedlnost. Skupinky demonstrantů začaly květinami ověšený kříž bránit doslova vlastními těly. Když se polští skauti společně s kněžími a policií snažili kříž demontovat a přestěhovat, došlo dokonce o otevřenému násilí. Stěhování kontroverzního symbolu muselo být odloženo na neurčito.

Podle některých hlasů by kříž měla zcela nahradit pamětní deska, která u prezidentské paláce již visí. I ta ale vyvolává nenávist. Desku dokonce někdo v úterý znečistil, když na ni naházel výkaly.

Kříž velký jako Eiffelova věž?

Varšavský duchovní Mariusz Bulski se snaží rozhádané Poláky sjednotit. Uvědomuje si, že tragédie nesmí být zapomenuta, ale hledá kompromis mezi křížem a deskou: "Budeme tu držet čestné stráže do té doby, než dostaneme písemně potvrzeno, že oběti katastrofy budou mít na tomto místě svůj památník," řekl polským médiím.

Sjednotit polskou veřejnost bude ale problematické. Kromě hlasů, které tvrdí, že kříže není třeba, se ozývají také zastánci druhé strany, kteří by si přáli, aby na místě stanul betonový monumet, který by se svou výškou mohl měřit i s Eiffelovou věží...

smrk ( 18. srpna 2010 17:45 )

palko1961 ( 18. srpna 2010 14:10 )

se vyprdnete, radeji mu najdete jeho spravnou druhou ruku. Ta cizi ho muze lehtat na pytliku.

sova13 ( 18. srpna 2010 12:45 )

díky jehož vlivu by nebylo pácháno zlo. A náboženští fanatici jsou děti zla.

Zobrazit celou diskusi