Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Radar ve Smolensku byl rozbitý

  • Autor: INT,oj - 
    4. 8. 2010
    15:33

    Radar na letišti v ruském Smolensku, kde zahynulo 96 členů polské elity včetně prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou, byl porouchaný a ukazoval chybné údaje. Překvapivá fakta prý zjistili Rusové, když bezprostředně po nehodě nad letištěm provedli testovací let.

    Radar prý ukazoval výšku s přesností 300 metrů. Kontroloři pak mohli pilotům poslat špatné údaje. „Zprávu z tohoto letu, která jednoznačně potvrzuje špatný radar, nám však nechce ruská strana poskytnout,“ informoval server Fakt.pl Zplnomocněnec při ruské komisi, která vyšetřuje katastrofu, Edmund Klich.

    Radar vysílal chybné údaje!

    „To, že radar i světelná signalizace na letišti při přistávání polského speciálu vysílaly chybné údaje, může být zásadní při zjišťování příčin katastrofy,“ dodal Kalich. Členové ruské komise ho do zprávy nechali nehlédnout až po bouřlivé hádce a ostrém dopise předsedkyni komise Tatianě Anodiny. Moskva ale zprávu do rukou Poláků neposlala dodnes.

    Mezi Poláky a Rusy vázne komunikace

    Skutečnost, že obě strany mají vážné problémy s komunikací, přiznal i šéf polské komise vyšetřující katastrofu George Miller. Polský premiér Donald Tusk přislíbil, že zasáhne, ale až když neuspějí Kalich a Miller, kteří o dokumentech odjeli jednat do Moskvy. (Fakt.pl)

e.44 ( 4. srpna 2010 16:29 )

Nebo že ty přístroje nebyly skutečný, ale z dětský stavebnice a místo kontrolora u nich seděl igráček. Už by s tímhle trapným okecáváním měli jít všichni do zádele a Poláci by už konečně měli otevřeně přiznat, to co už jaksi v náznacích přiznali, a to že ty dva papaláše, co vyhrožovali pilotovi, za pilotem poslal sám velký Kačer a tudíž že je to právě on, kdo má na svědomí všechny ty lidské životy. A už by byl konečně klid a konec trapnejch dohadů.

smrk ( 4. srpna 2010 15:48 )

A příště zjistíme, že dráha byla natřená olejem a stromy byli jednou tak vysoké než bývá zvykem.

Zobrazit celou diskusi