Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výzkum: Uživatelé Facebooku jsou narcisté

Facebook je pro narcisty ideální prostředí.
Facebook je pro narcisty ideální prostředí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: oj, jos - 
11. září 2010
05:00

Používání sociálních sítí je ve virtuálním světě to samé, jako v tom reálném zírání do zrcadla. Alespoň to tvrdí vědci z kanadské univerzity York. Každý, kdo stráví aktualizováním svého profilu příliš mnoho času, by si měl položit zásadní otázku: Nejsem náhodou narcista?

Psychologové tvrdí, že narcisté o sobě mají často silné pochybnosti, které maskují přehnaně sebevědomým vystupováním a zdůrazňováním své osoby. Pro takové lidi je pak ideálním prostředí virtuální svět Facebooku, kde své profily neustále vylepšují a snaží se získávat nové přátele.

Soraya Mehdizadeh, která unikátní výzkum vedla, požádala 100 studentů (50 mužů a 50 žen ve věku do 18 do 25), aby jí do detailu popsali svou práci na Facebooku a čas, který svému profilu věnují.

Tito zkoumaní lidé pak podstoupili psychologické testy, které měřily jejich sklon k narcismu. Ten je ve studii popsán jako touha po obdivu a přehnané povědomí o vlastní velikosti. Jasně se pak prokázalo, že existuje přímá souvislost mezi narcistní poruchou a časem stráveným na Facebooku. Lze tedy říci, že čím větší narcista, tím více hodin strávených na úpravě svého virtuálního profilu.

Masáž nemocného ega

Z výzkumu, který byl publikován ve studii s názvem Cyberpsychology, Behaviour And Social Networking (Kyberpsychologie, chování a sociální sítě) také plyne, že existují rozdíly mezi muži (chlapci) a ženami (dívkami).

Zatímco muži se prezentují neúnavným psaním siláckých poznámek, křehké pohlaví se přiklání spíše k pečlivému výběru vlastních fotografií, které by měly být v ideálním připadě dokonalé...

Obě skupiny to ale dělají za stejným účelem. Netrpělivě čekají na obdivné reakce, které jim slouží jako prostředek k masáži vlastního (často zraněného) ega.

Teenageři hromadně ruší účty na Facebooku

V současnosti, kdy většina lidí hlásá heslo Kdo není na Facebooku, neexistuje, se objevil nový trend, který popírá dosavadní systém. Protože na sociálních sítích je už téměř opravdu každý, přestává to být pro mnohé „cool“. A tak zejména mezi těmi teenagery, kteří mají vrozenou potřebu jít vždy proti proudu, se rozmáhá hromadné rušení virtuálních profilů na Facebooku...