Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První lemuří miminko v Plzni

Autor: zb, pes - 
14. srpna 2009
17:29

Prvním miminkem lemura kata v historii zoo se pyšní v Plzni. Opička se narodila před měsícem a má se čile k světu. Maminka Katka (22) se od ní nehne na krok a všude ji nosí s sebou na zádech.

Hrdý je i otec Šedivák (19). Zatím se neví, jestli opička je kluk, nebo holka. „Ještě měsíc ji bude maminka krmit mateřským mlékem. Pak zjistíme, jaké má mládě pohlaví,“ vysvětil Martin Vobruba z plzeňské zoo. Pak už prcek bude ochutnávat stejnou stravu jako dospělí. „Ráno dostane zeleninu, k obědu ovoce, banány a hroznové víno. A k večeři budou mít luštěniny, rizoto či vařené brambory,“ vysvětlila ošetřovatelka Šárka Vyzrálová (24).

Lemur kata:
Žije na jihu a jihozápadě ostrova Madagaskar, který leží v blízkosti Afriky v Indickém oceánu. Dosahuje hmotnosti 3,5 kg. Délka těla je 45,5 cm a ocas měří 62 cm. Zajímavé je, že má pachové žlázy na předloktí, často je olizuje a »parfémuje« si ocas, který při tom ho komicky protahuje mezi předními končetinami. Pečlivě se také stará o všechnu svou srst. Tito lemuři obývají řídké lesy a skalnaté oblasti. Žijí v tlupách o 3 až 20 jedincích, kde převažují samice. Skupina obývá území 6 až 8 hektarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi