Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V zooparku přibyla okatá tulení slečna

Autor: uá - 
10. března 2009
05:00

Důvod k oslavě mají v chomutovském Podkrušnohorském zooparku. Samička tuleně kuželozubého Taške tam minulý týden přivedla na svět zdravé mládě.

"Je to samička, váží 15 kilo a měří 102 centimetry," pochlubila se mluvčí zooparku Martina Pelcová. Taške je zasloužilá matka. Od roku 1992, kdy se do zooparku »přistěhovala«, porodila už jedenácté mládě. Je matkou i populárních dvojčat Čuka a Geka, kteří nyní žijí v Zoo v Košicích. Otcem novorozené samičky je samec Kašek, který se narodil ve volné přírodě. Do Chomutova přišel v roce 1996 ze zoo v polských Katovicích. Tuleňovi Kaškovi je 25 let! V lidském světě žádný věk, ale ve zvířecím už je starý. A dokonce nejstarší v Česku. "To upoutalo fi lmaře a o víkendu o něm přijedou natočit film," dodala mluvčí Pelcová.


Tuleňů je stále méně
Tuleň kuželozubý obývá jižní Grónsko, východní pobřeží Kanady, Island a pobřeží severní Evropy. V roce 1985 byl v Evropě odhadován jejich stav na 45 000 dospělých jedinců. Kvůli lovu a virové epidemii v roce 1988, které podlehly tisíce tuleňů, je těchto zvířat stále méně. Ve většině zemí Evropy jsou chráněni zákonem. Podkrušnohorský zoopark je jediná zoo v Česku, která tyto největší z baltských druhů tuleňů chová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi