Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maďaři jsou zoufalí, forintu už nevěří

Autor: ČTK, vk, zunk - 
7. ledna 2012
11:08

V Maďarsku vypukla panika a lidé berou směnárny útokem. Mají strach o své finance. Důvodem je zpráva mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings, která včera snížila hodnocení dlouhodobých devizových závazků. A Maďaři, kteří už nevěří slábnoucímu forintu, začali nakupovat cizí měny ve velkém.

Měna se ve čtvrtek propadla k euru na historické minimum (jedno euro se prodávalo až za 324 forintů). Lidé se proto vydali do směnáren a začali okamžitě nakupovat především eura, americké dolary, anglické libry či švýcarské franky.

Zlepšení je v brzké době v nedohlednu. „Další zvýšení rizik ve veřejných financích a ve vnějším financování a nedosažení včasné a dostatečné dohody s MMF by mohlo vést k dalšímu snížení ratingu,“ uvedla agentura Fitch.

Pád forintu ohrožuje i stabilitu dalších středoevropských měn včetně české koruny. Maďarsko začalo minulý měsíc jednat o finanční pomoci s EU a Mezinárodním měnovým fondem. Před Vánoci však obě instituce jednání přerušily kvůli nespokojenosti s novými maďarskými zákony, které podle nich podkopávají nezávislost tamní centrální banky.

V posledních dnech navíc prudce rostou výnosy státních dluhopisů a ceny pojištění proti jejich nesplácení a investoři se obávají krachu jednání o finanční pomoci.

kukuku ( 8. ledna 2012 12:19 )

Anebo až historie ukáže, v čem pravdu neměl. Že kupónová privatizace nesplnila svůj základní úkol - aby státní fabriky začaly efektivně pracovat (většina z nich byla privatizací vydrancována) - to už historie ukázala, ale historici ještě ne - drží huby, aby nepřišli o koryto.

gogo ( 8. ledna 2012 11:03 )

Klaus ? To je přece taťulda naší měny... Nebo se mýlím ?

gogo ( 8. ledna 2012 11:02 )

Můžete hádat dvakrát .... Ale pokud vím, tak Řecko, Irsko, Itálie, Portugalsko atd. žádné postkomunistické země nejsou. Naopak ... A výsledek ?

kukuku ( 8. ledna 2012 09:06 )

Označuje se za toho nejprozíravějšího, který bojuje proti přijetí eura v ČR. Když euro přijímali Slováci, měnili kurzem 30,126 SK/EUR a česká koruna byla o 25% silnější než slovenská (cca 22,50 CZK/EUR). Teď už je 26,50 CZK/EUR a že si spekulanti můžou s kurzem koruny udělat, co je napadne, pánovi na hradě nedochází. Až se provalí špína v české politice a hospodaření na státní úrovni a to, že relativně přijatelný státní dluh roste raketovým tempem, může nastat situace, že nám česká koruna bude v ruce smrdět jako Maďarům forint a budeme prosit o přijetí eura (za mnohem horších podmínek). To současné české "vychcánkovství" nám Brusel dá vyžrat a co ušetříme na příspěvku státu na současnou krizi, to si od nás Brusel vytáhne zamítáním čerpání z EU i kvůli naprostým nepodstatnostem v žádostech o čerpání.

bara ( 8. ledna 2012 01:54 )

ještě si dovolím k tomu vašemu "ať je jaký chce"...to je právě to, on nekouká na to, co na jeho názory řeknou politici ostatních zemí... a že měl a má v mnohém pravdu, to potvrdí až historici.. Rozhodně to je prezident na svém místě, je to politik a ne dramatik...

Zobrazit celou diskusi