Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vláda schválila novelu o dluhopisech

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
25. října 2011
21:52

Vláda v úterý schválila novelu zákona o dluhopisech. Podmínky emise dluhopisů podle ní v budoucnu již nemají podléhat schválení Českou národní bankou (ČNB). Norma zároveň ruší kompetence ČNB nad neveřejnými emisemi a ruší výčet osob oprávněných vydávat dluhopisy. Po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS).

V současné době při emisi dluhopisů platí povinnost pro vydavatele dluhopisů mít emisní podmínky schválené od ČNB. "Povinné schválení emisních podmínek orgánem dohledu je v českém právním řádu ojedinělé, v celé řadě právních řádů se nevyskytuje," uvádí důvodová zpráva k zákonu.

ČNB navrhovaná změna nevadí. "Za dostačující považujeme dohled nad veřejným nabízením dluhopisů, novela srovnává podmínky dohledu nad dluhopisy a akciemi," řekl dříve Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení banky.

Zákon dále zjednodušuje úpravy dluhopisového programu a upřesňuje pojem dluhopis. Ten má být nadále užíván ve spojitosti se všemi zastupitelnými cennými papíry, s nimiž je spojeno právo na splacení určité dlužné částky, které musí být vydány podle českého zákona o dluhopisech, a to i pokud jsou vydány v zahraničí. Listinné dluhopisy nebude podle návrhu možné rovněž vydávat jako cenné papíry na doručitele.

Novela, kterou kabinetu předložilo ministerstvo financí, má zefektivnit vydávání dluhopisů a odstranit s tím spojenou administrativní zátěž, aniž by došlo k zásahům do stanovené úrovně ochrany investorů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venxa ( 26. října 2011 19:31 )

Gogo, Za prve komunisti rozkladli co se dalo. Kdyz bylo vsecno rozkradene(tedy znarodnene)tak pomoci menove reformy jeste zbidacili cely narod. Jisteze si pamatujes na tu zlodejskou menovou formuli 1:5 a 1:50 z padesatych let? A kdyz uz bylo vsechno rozkradene tak uz se jenom "pracovalo" ve prospech Sovetu. S tim zadluzenim mas sice pravdu (jenom blsevickou polopravdu) ale povez mi jak by byvali mohli zadluzit stat i kdyby chteli? Od koho by dostali uver? Kdo by jim dal pujcku? Zapad rozhodne ne, pamatujes se ze bylo protizakone miy doma zapadni valuty? Takze jedinny veritel by mohlo byt sovetske Rusko ale proc? Za prve meli sami nahe ***e a za druhe prakticky vlastnili vsechny staty vychodni Evropy. Uvedom si jaky bludy tady kazes, vymatlanej bolseviku!

gogo ( 26. října 2011 16:54 )

Podívej se Vašíku... Místo hloupých invektiv se pokus zamyslet... Jednak komunisté tento stát nikdy nezadlužili tak jak je na tom nyní... A jednak, co se týče těch dluhopisů, tak jsme v Česku. Toho jsi si nevšimnul ? Takže jestli chceš, tak se můžeš omluvit, ale tolik odvahy od Tebe nečekám... A kdeže teď bydlíš ? V Austrálii ?

husqarnowicz ( 26. října 2011 15:06 )

Cokoli, co pochází od této vlády, potažmo od Kalouska, je podezřelé a nechci s tím nic mít.

vilaamalka ( 26. října 2011 11:02 )

Vláda schválí všechno, jen aby si nacpala kapsy.

rudyptak48 ( 26. října 2011 10:16 )

Povinné schválení se v celé řadě právních řádů nevyskytuje. Co nám tím vláda naznačuje? Zrušili ruční brzdu...? Hlavně, že se to osvědčilo u dnes krachujících ekonomik některých států EU. Zdá se, že vládní experti ala Kalousek a Nečas jsou nepoučitelní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa