Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stát shání levně peníze: Půjčí si od lidí, prodá dluhopisy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Martin Hykl )
Autor: Tomáš Belica - 
3. března 2009
05:00

Něco takového se jen tak nevidí. Teprve podruhé od povodní v roce 1997 vláda nabídne běžným občanům k prodeji státní dluhopisy. Na tom by měli vydělat všichni: stát si půjčí levněji a občané získají lepší úroky než v bankách.

Prodávat dluhopisy občanům doposud bylo možné jen nepřímo přes finanční ústavy. "O dluhopisech pro domácnosti uvažujeme, mělo by to být příští rok, možná ale už letos," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Do dvou měsíců chce připravit detailní plán prodeje, od kterého si ministerstvo slibuje velký zájem. Občanům chce totiž nabídnout lepší úroky než banky. Vláda se snaží sehnat peníze na financování svého dluhu co nejlevněji a tak i občanům nabízí zvýhodněný úrok ve výši 4 %. "Pokud si občan koupí dluhopis třeba za 100 tisíc korun, tak od státu dostane ročně 4 %, tedy 4 tisíce korun," vysvětluje analytik Cyrrus Ondřej Moravanský.

Banky dnes totiž nabízejí roční zúročení kolem 1,5 %, navíc dluhopis by občan mohl kdykoliv státu prodat zpět. A výhodné to bude i pro stát, který za svůj dluh dnes platí 5% úrok. "Při teoreticky stomiliardovém dluhu by stát namísto 5 miliard na úrocích zaplatil jen 4 miliardy, a tak by ušetřil," řekl Moravanský. Ministerstvo plánuje, že dluhopisy by se časem mohly prodávat přes bankovní pobočky, nebo na poště.

kibic ( 3. března 2009 09:57 )

jj, naprosty souhlas. nekolik bank u sporicich uctu nabizi urok kolem 3,5% s moznosti kdykoliv na ty penize sahnout. takze 4% na dluhopisu neni zas tak zavratny. ale nekdo by to koupit mohl.

zlataa ( 3. března 2009 09:17 )

jestli je to tak výhodné, já mám v bance 3,5 % úrok a to z každé vložené koruny a navíc si to můžu kdykoliv vybrat, tak mi 4% procenta nepřipadají dost. Minule dluhopisy vydali po povodních, tak to lidi chápali jako pomoc ale aby bylo na blbosti, to asi lidi moc nedojme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa