Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Fagan podal žalobu na Česko za 10 miliard

Video se připravuje ...
Autor: Kateřina Moravcová - 
14. prosince 2011
13:23

Americký právník Edward Fagan podal 12. prosince u soudu na Floridě žalobu na Česko. Její kopii přivezl včera na magistrát v Karlových Varech a ministerstvo financí. Předmětem žaloby je žádost o vyplacení karlovarských dluhopisů z roku 1923 v hodnotě deseti miliard korun.

Ve žluté kšiltovce a s batohem na zádech přijel včera do lázní americký právník Ed Fagan. Na podatelně karlovarského magistrátu předal kopii žaloby, ve které kromě Česka žaluje i Českou národní banku, ministra financí Miroslava Kalouska a jeho náměstek Jana Gregora, na město Kalovy Vary a jeho primátora Petra Kulhánka.

Fagan se domáhá nejen proplacení dluhopisů za deset miliard korun, ale rovněž si slibuje změnu české legislativy, která je podle jeho slov špatná. „Nechci Česko zruinovat. Chci se domluvit. Tento boj jsem já nezačal, ale hodlám ho ukončit. Americké soudy sice nemohou přimět český stát dluhopisy proplatit, ale jeho verdikt může ukázat, že česká legislativa není v pořádku,“ řekl včera Fagan.

Podle něj bude proces stát Česko velmi mnoho peněz. Jeho hlavní aktéři ho ale stále mohou zastavit, stačí když začnou s právníkem vyjednávat. Do tohoto kroku se ale nikomu příliš nechce. „Primátor se o návštěvě pana Fagana dozvěděl včera z médií. Přijmout ho nemohl, protože byl zaneprázdněný,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Podobně k situaci přistoupilo i ministerstvo financí.

„Není o čem jednat. Provedli jsme podrobné právní analýzy z nichž vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z dluhopisů už vypořádala,“ konstatoval nedávno mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Co jsou karlovarské dluhopisy?

Karlovy Vary uzavřely na základě povolení ministerstva financí z roku 1923 půjčku za účelem zaplacení obecních dluhů a k úhradě schodku v mimořádném rozpočtu. Během krize ve 30. letech došlo ale k poklesu příjmů města a tím se objevil problém se splácením půjčky. V prosinci 1946 byla uzavřena dohoda s vlastníky dluhopisů a stát převzal záruku za jejich splácení. Dluhopisy ale nikdy vyplaceny nebyly.

gevi ( 14. prosince 2011 20:18 )

Jo chtěl jsem taky něco takového napsat. My klidně vyhodíme ne deset, ale devadesát miliard. A protože za tím stojí Sobotka, souhlasí s touto nesmyslnou a téměř jistě neúspěšnou akcí stále více lidí.

rudyptak48 ( 14. prosince 2011 15:48 )

Tak už tu máme pátou kolonu EU, amerického fagana. Čekám až se přihlásí i Viktor Kožený o své ztráty na privatizaci.

lukreciaborgia ( 14. prosince 2011 13:32 )

No bóóže,klidně mu je dáme,my na to máme.Kdyby chtěl půjčit,klidně těch skoro 90 miliard mu taky půjčíme.V pohodě.My stávkovat nebudem,my jsme češi......

Zobrazit celou diskusi