Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rebelové zabili Kaddáfího syna: Ten to ale popírá

Rebelové prý zabili Kaddáfího syna, NATO informaci prověřuje
Rebelové prý zabili Kaddáfího syna, NATO informaci prověřuje  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, bali - 
5. srpna 2011
22:32

Mluvčí libyjské vlády v pátek popřel zprávy o smrti nejmladšího syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podle tvrzení povstalců Chámis Kaddáfí zahynul v noci na na pátek při náletu Severoatlantické aliance na město Zlitán na západě země. Libyjský vládní mluvčí Músá Ibráhím ale jejich zprávu označil za "špinavou lest".

Podle mluvčího rebelů Chámis Kaddáfí a dalších 31 lidí zahynulo při náletu na město Zlitán asi 150 kilometrů východně od Tripolisu. Informace prý povstalci získali z Kaddáfího tábora.


Osmadvacetiletý Chámis je vojenský velitel. Vystudoval vojenskou akademii v Tripolisu, na studiích byl i v Rusku a ve Španělsku. Jeho smrt by pro Kaddáfího tábor čelící bezprecedentnímu povstání znamenala podle agentury Reuters těžkou ránu.
Mluvčí libyjské vlády v Tripolisu ale podle Reuters řekl, že povstalci si zprávu o Chámisově smrti vymysleli, aby ututlali vlastní zločiny ve Zlitánu.


Kaddáfí podle nepotvrzených dřívějších zpráv přišel při bombardování NATO již o jednoho syna. Smrt Sajfa Araba a tří Kaddáfího vnoučat na jaře oznámil mluvčí libyjské vlády, NATO ji dosud nepotvrdilo. Sajf Arab údajně zahynul v tripoliském domě, na který 30. dubna dopadly nejméně tři bomby z letadel aliance, která má v zemi pod mandátem OSN chránit civilisty před Kaddáfího vojsky.

NATO bombardovalo Zlitán

Cílem bombardování ve Zlitánu byl podle aliančních zdrojů muniční sklad a budova vojenské policie. Informaci o Chámisovi ale aliance potvrdit nemůže. "V těchto místech nemáme lidi, ale snažíme se zjistit, co můžeme," uvedl představitel velitelství NATO v Neapoli.


Povstání proti Kaddáfího režimu trvá už skoro půl roku a ze země před boji uprchly desetitisíce lidí. Z běženců, kteří se za tu dobu vydali přes Středozemní moře k evropským břehům, podle dnešního oznámení OSN nejméně 1500 lidí během plaveb na mnohdy chatrných bárkách zmizelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi