Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kaddáfího syn je mrtev. NATO zničilo plukovníkovo sídlo

Autor: ČTK, bali - 
1. května 2011
10:40

Nejmladší syn Muammara Kaddáfího nepřežil letecký útok. Plukovník s manželkou, kteří také byli v domě při útoku vyvázli bez zranění. Letouny NATO v sobotu večer zaútočili na vládní budovu v Tripolisu.

Podle NATO byl cíl určen jako velící strategické středisko. „ Všechny cíle NATO jsou v podstatě vojenské.....nezaměřujeme se na jedince,“ uvedl generál Charles Bouchard.

Libyjští činitelé vpustili novináře do trosek domu v luxusní rezidenční čtvrti Tripolisu. Budovu podle Reuters zasáhly nejméně tři rakety. Střecha a stropy jednopatrového domu byly prakticky zcela zničeny a v místech se nacházela hromada suti a zkrouceného železa. Podle reportéra televizní stanice BBC je obtížné si představit, že by kdokoli v domě mohl vyváznout bez zranění.

Výsledkem útoku je zatím pouze mučednická smrt Kaddáfího syna (29) a tří jeho vnoučat. On sám, ale vyvázl prý bez zranění. Sajf Arab, který je Kaddáfího šestým synem studoval v Německu na vysoké škole, které nedokončil.

Svědci slyšeli v sobotu večer dvě mohutné exploze a viděli přelétat letouny NATO. Rakety pravděpodobně dopadli za hotel Rixos, kde sídlili novináři.

Sajf Arab "hovořil se svým otcem a matkou, neteřemi a synovci a dalšími hosty, když byl napaden, aniž spáchal nějaký zločin," prohlásil Ibrahím. Cílem operace prý bylo zabít Kaddáfího, což mezinárodní právo nedovoluje.

Povstalci jsou údajně velice šťastni, že Kaddáfí ztratil syna a bouřlivě oslavují. Aliance v sobotu  odmítla návrh libyjského vůdce o jednání příměří. Podle nich není důvěryhodný.

capitan_jorge ( 1. května 2011 22:07 )

PLESK napsal, že byl zabit Kaddáfího syn (29) a jeho tři vnoučata. Jsou to prostě profíci. V Plesku myslím.

gogo ( 1. května 2011 18:46 )

Co je to žít "svobodně a civilizovaně" ? V nic nevěřit ? Ničemu nevěřit ? Užívat si ? Vychutnávat si svoji žízeň a následovat instinkt ? Nevázat se a odvázat se ? Co víte o islámu ? Co víte o křesťanství ? Co víte o morálních a kulturních hodnotách ?

ermino ( 1. května 2011 18:43 )

zavraždili 3 Kadáffiho vnoučata- nějak jste to pozapomněli uvést , páni redaktoři. A rakety dopadly (ne jak píšete s měkkým i na konci slova).

gogo ( 1. května 2011 18:42 )

při horečné snaze zavraždit představitele Libye, aby Američané mohli za něj dosadit pro ně poslušnou loutku. Jsme spokojeni ? Jsme hrdi na tuto agresi, na které máme přes trapného podurčence NATO svůj podíl ? Mneme si spokojeně ruce nad pomyšlením, že nějaká ta nafta ukápne i pro nás ? Tak hluboko jsme již klesli ? Myslím si, že bychom se měli stydět…

husqarnowicz ( 1. května 2011 15:40 )

Hrdinní letci by nepochybně zasloužili metál. Museli určitě projevit příkladnou odvahu při zabíjení malých dětí - zcela jistě budoucích teroristů.

Zobrazit celou diskusi