Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Libyjští povstalci obklíčili Kaddáfího

Libyjští povstalci mohou slavit další úspěch.
Libyjští povstalci mohou slavit další úspěch.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
16. srpna 2011
11:27

Libyjští povstalci obsadili další město v bezprostřední blízkosti Tripolisu. Po šesti měsících od zahájení povstání proti Kaddáfímu tak metropoli zcela obklíčili. Libyjský vůdce proti nim poprvé použil sovětskou rakety Scud. Ta ale dopadla do pouště a nikoho nezranila.

Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vůbec poprvé v současném konfliktu s povstalci vypálil střelu Scud. Raketa dopadla v neděli brzy ráno východně od přístavního města Briga, ale nikoho nezranila. V noci na dnešek o tom s odkazem na americké armádní zdroje informovala agentura AP.

Nejmenovaný armádní představitel uvedl, že raketu americká armáda zachytila krátce po půlnoci. Vypálena byla pravděpodobně z místa vzdáleného 80 kilometrů východně od města Syrta, Kaddáfího rodiště, které leží na pobřeží asi 370 kilometrů východně od metropole Tripolisu. Dopadla do pouště asi 80 kilometrů od Brigy, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o řízenou střelu, nemohla armáda potvrdit ani vyvrátit, že byla mířena na Brigu.

O toto strategické město bojují rebelové s vládními vojáky. Při pondělních střetech tu zemřelo 26 rebelů a dalších 40 bylo zraněno, informovala agentura DPA s odvoláním na povstalecké zdroje.

Kaddáfího síly střelu vypálily poté, co povstalci postoupili ve snaze zablokovat klíčové zásobovací trasy kolem hlavního města.
Rakety Scud, které vyvinul SSSR během studené války, mají dolet několik set kilometrů. Mohou startovat z odpalovacích sil nebo z mobilních odpalovacích ramp.

Podle posledních zpráv povstalci obsadili další strategické město blízko Tripolisu. Po šesti měsících od zahájení povstání proti Kaddáfímu tak podle Reuters metropoli obklíčili.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi