Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kaddáfí hrozí: Zaútočím na Evropu

Kaddáfí hrozí Evropě válkou
Kaddáfí hrozí Evropě válkou  (Autor: scom, Reuters)
Autor: bali, ČTK - 
1. července 2010
22:45

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v pátek oznámil, že přenese "bitvu do Evropy", pokud Severoatlantická aliance (NATO) nezastaví své libyjské tažení. Africká unie se rozhodla ignorovat Mezinárodní zatykač, který byl na vůdce Libyje vydán.

"Pokud se rozhodneme, jsme schopni vrhnout se na Evropu jako kobylky a včely. Radíme vám tedy, abyste zařadili zpětný chod, pokud nechcete zažít katastrofu," prohlásil Kaddáfí v projevu vysílaném z tlampačů k desítkám tisíc jeho stoupenců na tripolském Zeleném náměstí.

"Libyjský lid je schopen jednoho dne přenést bitvu do Středomoří a do Evropy. Mohl by zaútočit na vaše domovy, vaše kanceláře a vaše rodiny, které by se staly oprávněnými vojenskými terči, protože vy jste přeměnili naše kanceláře, naše generální štáby, naše domy a naše děti ve vojenské terče, které považujete za legitimní," řekl libyjský vůdce.

NATO v Libyji pomáhá povstalcům

NATO podniká ze vzduchu údery na cíle v Libyi, které považuje za důležité pro Kaddáfího síly. Odvolává se přitom na rezoluci Rady bezpečnosti OSN o nutnosti chránit libyjské civilisty. Ve svých důsledcích jde o podporu povstalců bojujících proti Kaddáfího režimu.

Francie tento týden přiznala, že povstalcům dodala zbraně, což vyvolalo ostrou reakci Ruska. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek řekl, že je to závažné porušení zákazu dodávek zbraní do Libye, který stanoví rezoluce Rady bezpečnosti č. 1970, a požádal Francii o vysvětlení.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v pátek při návštěvě Moskvy řekl, že o dodávkách byly informovány NATO a Rada bezpečnosti OSN. Ve francouzském rozhlasu France Inter prohlásil, že Francie povstalcům shodila jen zbraně k sebeobraně.

Podle francouzského generálního štábu vojsko pomocí padáků v Libyi shodilo osobní zbraně včetně samopalů a ruční granátomety, nikoli ale protitankové střely, jak se dříve spekulovalo ve francouzských médiích.

Kaddáfí se stále odmítá vzdát

Kaddáfí po více než 90 dnech leteckých operací aliance v Libyi odmítá vyslyšet požadavky opozice, aby se vzdal moci. Opozice přitom vyloučila další kontakty s Tripolisem, když Mezinárodní trestní soud (CPI) v pondělí informoval o vydání zatykače na Kaddáfího, na jeho druhorozeného syna a na šéfa libyjské tajné služby.

"My bychom měli přestat prolévat libyjskou krev a k tomu jsme připraveni spojit se s ďáblem, tedy s ozbrojenými povstalci," prohlásila dcera vůdce Lybie.

majojo ( 24. července 2011 19:52 )

Možná tomu nevěříš, ale ž jednou otevřeš dveře od bytu a nebude tam pošťák, ale Kaddáfí a ty budeš mí doma jwen kus vepřovýho bůčku, tak to neokecáš.

xcarodejka ( 24. července 2011 18:18 )

možná se některá z e současných politických figurek chce zviditelnit pro věky a tak vyvádí. Odnesou to některé současné národy ale onen "velikáš" je spokojen,protože něco činí. Ono je vlastně jedno jakou vede válku, halvně aby něco udělal. Hledám logiku v tom,že muslimové bojují s USA a ty nenávidí, když USA pomohli muslimům v Bosně /operace bouře/ proti Srbům, které zbombardovaly.

pompadurka ( 24. července 2011 15:07 )

Stare informace. Chtelo by to neco noveho!!

taburi ( 24. července 2011 15:06 )

Vencoperniku nějak mi njede do hlavy proč Amíci a Nato nesejmuli Kaddáfiho hned po atentátu na letadlo nad Lockerbie, což bych nějak předpokládal a fandil bych jim, ale po téměř 25 letech objevit, že je v čele Libye terorista, který musí být okamžitě svržen - tomu fakt nerozumím. Případně tam mohli poslat nějaké to své komando, které by Kaddáfiho sejmulo a bylo by vymalováno, ne?

doktormediciny ( 24. července 2011 11:26 )

kho považujete za ta servilní media??

Zobrazit celou diskusi