Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Sanitář zabil pacientku (†63): Anděl smrti, nebo vrah?

Autor: cas.sk, jaj, Kjos - 
22. června 2011
11:44

Nemocná Ľuboslava S. (†63) ze Slovenska zemřela po léku, který jí podal mladý sanitář Jaroslav Dobiaš (29) v Univerzitní nemocnici v Bratislavě. Policie vyšetřuje, zda šlo o eutanazii na přání ženy, nebo o chladnokrevnou vraždu. Může jít o první takový případ na Slovensku.

Sanitář Jaroslav Dobiáš (29) podal vážně nemocné důchodkyni Ľuboslavě (†63) lék na snížení tlaku. Té se pak zastavilo srdce, protože měla již tak nízký tlak 60 na 30 a její puls byl 150 úderů za minutu.

„Nejdříve jí vpíchl ampulku Ebrantilu. Počkal asi hodinu a půl, a když už její tlak klesl z 30 na 20, dal jí ještě ampulku Esmeronu. Potom jí srdce definitivně selhalo,“ popsal slovenskému serveru Pluska.sk zdroj z nemocnice. K případu došlo již 10. června v bratislavské nemocnici na Kramároch, ale policie o něm informovala až nyní.

Chtěl jí pomoct, hájil se

Policie musí vyšetřit, zda šlo o vraždu, nebo si žena smrt přála. V případě eutanazie by šlo o první známý případ na Slovensku. Muži hrozí 25 let až doživotí za mřížemi. "Muže jsme obvinili z vraždy," potvrdila policejní mluvčí Petra Hrášková. Dobiáš se dle zdroje Pluska.sk hájil slovy: "Chtěl jsem jí pomoct." Soud ho poslal do vazby.

Dobiáš pracoval jako zdravotní bratr v bratislavské nemocnici dva roky. Předtím pět let v Trenčíně. Policie údajně pracuje s verzí, že nešlo o jeho první oběť. Mohou jich být až desítky!

Matka zkolabovala

Dobiášova matka se z informace o tom, co její syn provedl, zhroutila. Kolaps potvrdili sousedé. "Ano, vím co provedl, je mi to velmi líto. Právě jsme za ním byli," řekla matka.

Dobiáš pocházel z vesničky Omšenie nedaleko Trenčína. "Byl to šikovný, ale velmi tichý kluk. S nikým se nebavil," zavzpomínala na něj ředitelka školy Ľubomíra Bieliková.

Manžel zesnulé pacientky odmítl případ jakkoliv komentovat. Perou se v něm pocity smutku a vzteku. Proč byla Lúboslava hospitalizována, zatím není jasné. Sousedi toho o ní moc nevědí. "S nikým se tu nebavila, byla podivínská a lidem se vyhýbala," řekli o ní.

anasyi ( 24. června 2011 01:12 )

namar

jahodovyknedlik ( 22. června 2011 20:43 )

Namar - hodně síly Vám všem a mamince co nejsnazší odchod tam, kde už nic nebolí

monika91078 ( 22. června 2011 17:16 )

s namar,moje maminka umrela taky na rakovinu a mela neco podobneho co vase,nemohla chodit,jits atd,....je bolestive se divat na cloveka ktereho milujete a vite,ze mu nedokazete ani uz lekari pomoci,roste ve vas beznadej a videt cloveka jak takto trpi nepreji nikomu,tito lide prosi o injekce aby skoncili se svym zivotem,prosi v slzach a bolestech o ukonceni sveho zivota....Vim,ze je to strasne kdyz to tak napisu,ale videt jak se clovek trapi,je lepsi kdyz odpociva v klidu a pokoji,kdyz vite ze mu uz nepomuzete.....jinak je mi vasi maminky moc lito a vim co ste museli zazit....

namar ( 22. června 2011 15:35 )

Moje maminka se s rakovinou doslova rve už dlouhých pět let a z toho má minimálně tři roky bolesti. Poslední rok je na morfinu a morfinových náplastech a protože má tracheotomii nemůže už dva roky nic jíst, takže dostává potravu i tekutiny vývodem do bříška. Před měsícem jsme si ji přivezli z nemocnice, kam se neustále dokola vracela z důvodu dalších přidávajících se komplikací, zemřít. Už není jiná možnost. Maminka jen leží, je absolutně omámená opiáty, na močení jsme jí musely dát vývod a kdybych měla popisovat tu všechnu hrůzu a bolest kterou musí zažívat, snad by se ustrnul i kámen. Už nikdy se nepostaví na nohy, už nikdy nám nic neřekne a už nikdy nám ani nic nenapíše, protože tyhle možnosti jí vzala rakovina. Neexistuje nic horšího , než se dívat na to, jak váš nejbližší bezmocně a opravdu nepředstavitelně trpí. Dovolila jsem si reagovat proto, že i já, kdybych měla tu odvahu a její souhlas, který právě v tomto stavu už nedostanu, pomohla bych jí důstojněji odejít. Vím a věřím, že takhle by vědomě umírat nechtěla. Všem, kteří své blízké drží za ruku při jejich posledních chvílích posílám hodně lásky, síly a díků. Pokud to nikdo nezažil, nemůže ani tušit jak šílené to je pro Všechny zúčastněné. Pokud ten pán konal opravdu v dobrém úmyslu, pak to dokážu pochopit.

crakazasecrak ( 22. června 2011 14:55 )

no, tak to muselo být hrozný...ti lidé museli hodně zkusit...

Zobrazit celou diskusi