Podle vládní agentury Miviludes jsou Francouzi extrémně pesimističtí a pověrčiví a jsou přesvědčeni, že 20. 12. 2012 neodvratně nastane konec světa.

Agentura varuje, že před příchodem prosince se může rapidně zvýšit počet sebevražd. Kritická situace může nastat v městečku Bugarach, do kterého už nyní přijíždějí lidé, kteří jsou myšlenkou na konce světa doslova posedlí. Nad městem se tyčí hora Pic de Bugarach, v ní se prý ukrývají mimozemšťani, kteří příští rok v prosinci vylezou a přeživší lidi zachrání.

Francouzská policie se už nyní děsí, že se bude opakovat dobře známý scénář z konce 90. let, kdy lidé ve Francii, Švýcarsku a Kanadě páchali hromadné sebevraždy.

Řád Chrámu slunce - 74 obětí

Vůdcem nechvalně známé sekty, která měla, či ještě má, několik set členů ve Švýcarsku, Francii a Kanadě, byl lékař Luc Jouret. Do svých oveček natlačil podivnou směs okultismu, templářství a apokalyptických vizí. Z pozorování světové ekonomiky a ze strachu o poničené životní prostředí sektáři vyvodili, že se blíží konec světa. Rozhodli se, že mu půjdou naproti. Od října roku 1994 v několika vlnách a na různých místech spáchali hromadnou sebevraždu, či se stali obětí rituální vraždy. Celkem se hovoří o 74 mrtvých v důsledku fanatické víry.

Koresh a jeho parta

Očekávaný konec světa hrál roli i v tragédii Davidovské větve adventistů sedmého dne. Tuto skupinu v Texasu vytvořil Vernon W. Howell, který si dal jméno David Koresh. Tento muž své ovečky přesvědčil, že se chystá konečný boj mezi anděly a americkou vládou. Jeho skupina měla stát po boku andělů. To se nelíbilo agentům FBI, kteří přišli Koreshovu farmu okouknout. Strhla se přestřelka, což byl pro sektáře signál, že začal Armagedon. Mnozí neváhali a spáchali sebevraždu. Ranč lehl popelem. Počet obětí dosáhl 86, včetně 17 dětí. Zachránilo se jen 9 lidí.

Masakr v Jižní Americe

Přes 900 mrtvých členů sekty Svatyně lidu v Guyaně, taková je bilance nejděsivější kolektivní sebevraždy v moderních dějinách. Tehdy lidi dokázal zmanipulovat Jim Jones, který je přesvědčil, že spolu vytvoří zaslíbené království na zemi. Místo toho lidmi manipuloval a psychicky je týral. Když na místo dorazila delegace kongresmana Lee Ryana, došlo ke konfliktu a ke střelbě. Ryan byl zabit. Následující den se všichni členové sekty otrávili kyanidem. Celkový počet obětí tak dosáhl 913 lidí, včetně 260 dětí, psal se listopad 1978.

Psycholožka vyvolala potřebu smrti

Jeden z poslední pokus o hromadnou sebevraždu byl zaznamenán v lednu 1998 na Kanárských ostrovech. Německá psycholožka Heide Fittkau–Garthe a 30 jejích oveček chtělo společně pozřít jed, pak nastoupit na kosmickou loď a odletět na jinou planetu. Nechtěli na Zemi čekat na konec světa. Policii se podařilo tomuto činu v poslední chvíli zabránit a psycholožku zatkli.

Příště nejslavnější proroctví o konci světa

Fotogalerie
5 fotografií