Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Řecko vyhlásí státní bankrot!

Lidé v Řecku demonstrovali kvůli finanční situaci státu. Nyní Řecko vyhlásí bankrot!
Lidé v Řecku demonstrovali kvůli finanční situaci státu. Nyní Řecko vyhlásí bankrot!  (Autor: Blesk)
Autor: evak, ČTK - 
11. dubna 2011
20:07

Řecko je insolventní a investoři se musejí připravit na vyhlášení státního bankrotu a restrukturalizaci dluhu. Řekl to v pondělí šéf respektovaného německého institutu Ifo Hans-Werner Sinn.

"Je zřejmé, Řecko  je insolventní. Musíme dát jejich dluhy na stůl a zbavit tu zemi alespoň části té obrovské dluhové zátěže," podotkl Sinn v rozhovoru na televizní stanici Reuters Insider. Dluh Řecka se pohybuje kolem 300 miliard eur (zhruba 7,3 bilionu Kč) a už v příštím roce by měl představovat asi 158 procent hrubého domácího produktu.

Na možnost restrukturalizace se tak podle něj budou muset připravit i věřitelé. "Věřitelé by měli vědět, že není možné po celém světě bezmyšlenkovitě rozhazovat peníze, kdykoli se naskytne příslib vysokého zhodnocení," uvedl ekonom.

Evropa se snaží Řecku v obtížné situaci pomoci a loni v květnu mu ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem poskytla tříletou půjčku v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Podle šéfa Ifo se po roce ukazuje, že pomoc má mizivý účinek.
Ministři financí některých zemí eurozóny se činitelům Evropské centrální banky svěřili, že mají obavy, zda bude Řecko schopno splnit své fiskální cíle. Navrhli proto, aby země dluhy raději restrukturalizovala. Evropská unie i ECB myšlenku restrukturalizace řeckého dluhu prozatím odmítají.

Sinn řekl, že Španělsko, na rozdíl od Řecka, žádným akutním finančním těžkostem nečelí. "Na Španělsko se trhy v tuto chvíli nedívají," podotkl k situaci Španělska Sinn.

alzbeta59 ( 12. dubna 2011 19:50 )

uz jste se nekdy zamysleli na tim, proc ne jedna, nebo pet - na priklad, zemi maji financni potize, ale proc jsou skoro vsechny zeme na svete v dluhu a banrotu, ktery roste a nejde splatit. Uz jste se zamysleli na tim proc se plati dane? A kam ty penize jdou a proc? Zacnete premyslet na tim, a zjistie, ze dane se plati aby se uplatily UROKY sveteove bance, a podle toho kolik z vas "vyzdimou" na danich tolik si vlada zase MOZE VYPUJCIT s urokama na statni rozpocet. JE to kolotoc ze ktereho se nada vystoupit pokud se toci. Mayer Amschel ROtchild kdysi rekl "Dejte mi kontrolu na statnimi penezi a me nezajima kdo dela zakony". Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws. Mayer Amschel Rothschild NO a on tu kontrolu dostal. A vlada posloucha toho kdo ma penize a neni to vlada. Verte mi. Pred volbama vsichni hani vladu pred nima, po volbach - az se jim rekna jak se "hra na vladniti" vlastne hraje, politici zavrou hubu a drzi krok. "Poibi prsten" a vsechno jde po starem, akorat se vsechno vice podrazi, aby se mohli dal plati uroky. Premylsejte o tom, co jsem tu naspala, ne ktery polik dela co. Oni delaji vsichni to same, akorat tomu rikaji jinak. Ja jsem svuj domaci ukol udelala. Ja toto studuju uz 3-tim rokem.

honza51 ( 12. dubna 2011 08:30 )

k nim Kalouska, on jim ty jejich finance OZDRAVÍ.

simeonsimeonovic ( 12. dubna 2011 07:10 )

Mám v Řecku známé a mohu vám napsat, řekové si nežíjí špatně, naše platy jsou oproti jejich směšné a mají spousty dalších výhod, které jim zůstaly. Evropa na ně doplácí, ale oni v neděli tančí, veselí se, chodí do kostela, v létě leží na plážích. Takže Evropo plať, plať řekům, portugalcům, vždyť my tady můžeme všichni pochcípat a s touhle vládou v čele zaručeně

anka ( 12. dubna 2011 02:25 )

mate pravdu v tom, ze jim pujcili nemecke banky na velmi vysoke uroky.....a zatimco nemecke banky na tom vydelavaji......Rekove nejsou schopni splacet....Na druhou stranku.....proti celemu svetu jsou evropske staty schopni uspet jedine jako EU.....v tom je jejich sila...a jako takovi musi silnejsi pomahat slabsim.....takze jsem docela sama zvedava...jak to bude do budoucna....

tuba24 ( 12. dubna 2011 02:16 )

krach grecka nesposobila EU, ale vlada ... ak by malo clenstvo v unii mat za nasledok automaticky krach krajiny, tak by sme uz davno videli skrachovane Nemecko a Francuzsko ... pritom to su krajiny ktore to zatial cele platia (uvidime do kedy). Na dlh sa zit neda, peniaze ktore ekonomika nevyprodukuje sa nedaju rozdavat ludom, pretoze su rozmaznany 13+14tymi platmi, 3 tisicovymi penziami a priplatkami za to ze pri jedle vedia pouzivat pribor.Treba si na mape pozriet krajiny PIGS - su vsetky na jednej rovnobezke a typujem ze to nie je dielo nahody - mentalita ludi co radsej budu tyzden zadarmo strajkovat koli kazdej blbosti nez tyzden pracovat tym ekonomikam podtina nohy - s takou produktivitou prace a HDP na to co mali ani omylom nemali a este hojnu dobu mat nebudu

Zobrazit celou diskusi