Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Řekové stavte jurty: Vaše ekonomika je na úrovni Mongolska

Řecká ekonomika se propadla na úroveň Mongolska
Řecká ekonomika se propadla na úroveň Mongolska  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ap - 
29. března 2011
18:32

Řecku hrozí státní bankrot. Agentura Standard & Poor's znovu snížila hodnocení jeho ekonomiky a členský stát Evropské Unie se tak propadlo už na úroveň Mongolska.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Řecka o dva stupně na známku BB minus. Rating Řecka se tak ocitl ještě hlouběji ve spekulativním pásmu přezdívaného "junk" (anglicky odpad) a S&P varovala, že může v jeho snižování pokračovat.

Agentura se domnívá, že Řecku nynější záchranný úvěr nepomůže a země se bude muset na eurozónu obrátit s žádostí o další pomoc, tentokrát ze stabilizačního mechanismu. V podstatě tak agentura říká, že Řecko je blíž restrukturalizaci dluhu, jak se eufemisticky říká státnímu bankrotu.

Řecký premiér Jorgos Papandreu se brání. Agentura prý nebere v potaz úsilí, které Řecko vynakládá ve fiskální oblasti. "Oni rating Řecka nesnižují kvůli tomu, co Řecko dělá," řekl novinářům premiér. Ten už tvrdě kritizoval i minulé snížení ratingu, kvůli čemuž se řecká vláda dostala s agenturou do ostrého sporu.

Řecko se teď svým ratingem dostalo na úroveň Mongolska a Srbska. Rating poklesl i dalšímu členskému státu Evropské unie Portugalsku. To dělí jeden krok na úrovni spekulativního pásma a je na úrovni Indie, Kazachstánu a Brazílie.

deratizator-no1 ( 30. března 2011 09:46 )

problém je, ani opačnej přístup tak nějak nefunguje viz. Irsko - malý daně, a na sociální výdaje dává ze všech evropských daní nejméně měřeno HDP, navíc zavedlo tvrdá úsporná opatření už před lety, odstavilo odbory od rozhodování a výrazně snížilo daně. .... a přesto jsou f čudu a na pokraji státního krachu, kde je asi chyba?

gevi ( 29. března 2011 20:41 )

Řecko nasadilo přísně "sociální stát". Tedy státní výdaje především ve prospěch širokého obyvatelstva. Vysoké důchody, vysoké sociální dávky a další benefity bez dostatečných příjmů do státního rozpočtu. Tak vzniká státní dluh v každé zemi. Mírnou vyjímku tvoří Irsko, tak to padá více na vrub bankovictví. Ale dále k věci. Samozřejmě, že lidé rádi přijímají, co jim stát dává a nijak se nezamýšlejí nad tím, že to není kryto příjmy. Proto bude velmi těžké pro řeckou vládu tyto nadměrné sociální výdaje zkrátit. Lidé si právem budou myslet, že je vláda okrádá o to, co si právem zaloužili. Ono to není jinak v žádné zemi. My taky rádi věříme, že kdyby byla u kormidla ČSSD, proběhly by reformy pro "národ" bezboletsně a postihly by pouze "bohaté". Tedy progrsivní zdanění atd. Jenže ten, kdo trochu vidí do chodu ekonomiky ví, že tyto příjmy jsou řádově stokrát nižší, než to, co je skutečně potřeba. Ale to je zbytečné psát, on každý ví svoje a nikdo mu nebude nic povídat.

paja296 ( 29. března 2011 19:57 )

protože členové evropského parlamentu dostali měsíční dovolenou All inclusive v nejlepším řeckém letovisku!

gogo ( 29. března 2011 19:28 )

Jak je možné, že tento stát byl jako břímě vzat do EU ??

Zobrazit celou diskusi