Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únik ropy: První snímky ze dna moře

Společnos BP zveřejnila první snímky unikající ropy ze dna moře.
Společnos BP zveřejnila první snímky unikající ropy ze dna moře.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
13. května 2010
12:02

Společnost British Petroleum zveřejnila první fotografie, které ukazují unikající ropu z vrtu v Mexickém zálivu. Na víkend se chystá další pokus ucpání vrtu. Jednou variantou by mohl být nový, technicky dokonalejší zvon. Druhou metodou je ucpání vrtu pomocí odpadků.

V boji proti ekologické katastrofě v důsledku úniku ropy po havárii těžební plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu očekávají odborníci koncernu BP, která vrt provozuje, rozhodující pokrok během blížícího se víkendu. Řekl to v noci na dnešek médiím manažer společnosti Doug Suttles s tím, že ve hře jsou dvě technické možnosti a možná budou použity obě následně po sobě.

Ucpání novým zvonem

První varianta počítá s nasazením nového ocelového zvonu na unikající vrt. Na přípravě jeho umístění v hloubce přes 1500 metrů se již pracuje; druhý zvon je menší a lehčí než první, který neuspěl, ale zato technicky vhodnější. Technici poté chtějí do zvonu čerpat horkou vodu a metanol, aby zabránili hromadění ledu, což byla údajně příčina neúspěchu prvního zvonu. V nejlepším případě dokáže zvon zachytit 85 procent unikající ropy a přečerpávat ji na loď.

Ucpání odpadky

Experti BP připravují kromě toho ucpání vrtu pomocí odpadových materiálů, vesměs plastových a dřevěných koulí. Metoda označovaná v angličtině jako Junk Shot (ostřelování odpadky) bude ale moci být v praxi nasazena nejdříve koncem příštího týdne. Postup by měl ucpat nefungující bezpečnostní ventil, který měl při havárii vrt uzavřít; pro poruchu se tak ale nestalo. To by umožnilo namontovat nad nefunkční ventil další obdobné zařízení, které by již ropu zablokovalo.

Na ropné plošině došlo k výbuchu 20. dubna a dva dny poté se plošina zřítila. Za příčinu výbuchu je předběžně považován náhlý průnik plynu do vrtu. Za tři týdny, které od té doby uplynuly, uniklo do moře na 15 milionů litrů ropy. Ropná skvrna ohrožuje americké pobřeží od Louisiany po Floridu. Po změně větru se skvrna začala posouvat na západ a hrozí, že by se mohla dostat až k území Texasu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi