Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

British Petroleum: Lhali! Chytají jen část ropy

Z poškozeného vrtu se stále valí ropa
Z poškozeného vrtu se stále valí ropa  (Autor: ČTK)
Autor: INT, han - 
23. května 2010
10:15

Zřejmě si myslí, že oceán je jejich. Tak si mohou lhát, jak chtějí. Slova kritiky se snáší na hlavu britské společnosti British Petroleum, která má na svědomí únik ropy v Mexickém zálivu.

Na nátlak USA musela zpřístupnit videokameru, z jejíchž záběrů na dně moře je zřetelné, že ropu se jí daří odčerpávat ani ne z poloviny.

Společnost BP minulý týden umístila do poškozeného vrtu ocelovou trubku a část unikající ropy odsává do tankeru na hladině moře. V neděli by chtěla vrt uzavřít zcela tím, že do něj pod tlakem napumpuje bahno ze syntetických materiálů a ventil tak ucpe. Poté by celou oblast zabetonovala.

Spojené státy obvinily BP z toho, že zamlčuje skutečný stav věcí. Společnost tak musela přiznat, že se jí daří pomocí trubice odčerpat 352 tisíc litrů unikající ropy. Ta proudí do moře více než měsíc, denně jí podle střízlivých odhadů unikne na 800 tisíc litrů. Někteří experti tvrdí, že je to až 19krát více.

Ve středu zasáhla vzácné pobřežní mokřady v americké Louisianě, kde žije řada ohrožených ptáků a oblast je i líhní mnoha mořských živočichů. Na pláže v Louisianě, v Mississippi, v Alabamě a na Floridě se vyplavovaly chuchvalce dehtu vzniklé z unikající ropy. Tento týden pobřeží Louisiany zasáhla i hustá ropa. Ekologové varují, že zvířata, která surovina obalí, mohou rychle zahynout. Hrozí, že se ropa dostane do potravního řetězce.

Odborníci se obávají, že by mořské proudy mohly zanést ropu daleko na východ od místa katastrofy. Masivní únik ropy v Mexickém zálivu může ovlivnit podle jednoho z nejuznávanějších amerických vědců Carla Safi na přírodu až v Evropě a Arktidě.

Ke dnu šla před měsícem

Plošina Deepwater Horizon vybuchla 20. dubna a po dvoudenním požáru se potopila. Při neštěstí zahynulo 11 lidí a v Mexickém zálivu se vytvořila obří ropná skvrna

milo ( 25. května 2010 12:44 )

Mě je to jedno, ať jim tam ropa klidně uniká, pak nebudou mít co lovit, kde pěstovat protože ze zamořené vody a půdy se vypěstovat nic nedá, kéž by všichni z BP kdo to mají na svědomí se sami utopili v ropných sračkách, které do moře vypouštějí...a pak že lidi jsou chytrý, ničíte jediné co nám dává život a ještě se tomu smějete....**** jste a nic jinýho.....kéž by planetu stihl mor a víc jak 95% lidí pochcípalo....to by byla nádhera.....

c3rb3r0s ( 24. května 2010 23:11 )

Tak proč ten ropovod prostě nevypnou než ho opravěj? Ta ropa tam určitě neteče sama od sebe, ale cpe jí tam nějaký čerpadlo, případně ta trubka musí mít minimálně někde nějakej uzávěr

Zobrazit celou diskusi