Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejhorší ropná katastrofa: Těžaři, tady je účet!

Autor: ČTK, so, INT - 
30. května 2010
06:29

Technikům společnosti BP se po víc než měsíci stále nepodařilo zamezit úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Za největší ropnou katastrofu v dějinách USA ale budou těžaři platit. Už teď se jim vystavuje pořádně mastný účet!

Zaplatili již 20 miliard korun, ale tato suma ještě několikanásobně vzroste!

Podle geologů unikaly z poškozeného vrtu do moře denně přibližně tři miliony litrů ropy. Společnost British Petroleum, která si plošinu pronajala, uváděla hodnotu téměř čtyřikrát nižší – zhruba 800 tisíc litrů. BP už také oznámila, že dosavadní náklady na likvidaci katastrofy dosáhly 19,5 miliardy korun. Tato částka ale ještě výrazně vzroste, až se začne s likvidováním obří ropné skvrny a s odstraňováním suroviny ze zamořeného pobřeží.

Ropa se rozlila po 240 kilometrech amerického pobřeží. Nejhorší je situace v deltě řeky Mississippi ve státě Louisiana, kde surovina pronikla do ekologicky citlivých mokřadů a ohrožuje mořský život. Louisianu už podruhé navštívil prezident Barack Obama. Na místě se seznámil se situací a stavem záchranným prací a řekl, že jejich koordinátor admirál Thad Allen dostane k dispozici všechno, co bude potřebovat.

Majitel havarované plošiny chce platit jen část škod

V době katastrofálních důsledků ropného neštěstí v Mexickém zálivu se snaží majitel havarované ropné plošiny domoci právní cestou omezení své právní odpovědnosti. Společnost Transocean, která pronajala plošinu firmě British Petroleum, požádala soud o omezení své odpovědnosti na 540 milionů korun, škody jsou však již teď odhadovány na 20 miliard. Transocean se ve své žádosti zmínila o zákonu o omezení odpovědnosti, který využil majitel parníku Titanic k ochraně před nároky pozůstalých po mrtvých pasažérech. Americké ministerstvo spravedlnosti už ale požádalo firmu Transocean, aby přestala usilovat o omezení své odpovědnosti. „Je nehorázné, že se Transocean za okolností tohoto případu snaží získat ochranu použitou v případu Titanic a ponechat tak bez náhrady tisíce lidí postižených aktivitami jejich klienta,“ napsalo ministerstvo v dopise.

Smrtící únik ropy v Mexickém zálivu: Za 38 dní vyteklo 148 mil. litrů ropy

• Nejhorší ropná katastrofa v historii USA
• Do moře už uniklo 148 milionů litrů ropy
• Ropná skvrna na hladině ohrožuje pobřeží USA od Louisiany po Floridu
• Zahynulo již několik stovek živočichů (300 ptáků, 200 želv a 19 delfínů)
• Kvůli čištění skvrny bylo hospitalizováno sedm osob (podráždění chemikáliemi a dehydratace organismu)

c3rb3r0s ( 31. května 2010 21:18 )

To tu frimu asi pěkně zruinuje.. předpokládám že i těch 20 miliard by je položilo, ale když budou platit ještě několikrát víc... bejt majitel tak si to asi hodim.. a ještě k tomu přišli o šílený peníze na ropě co utekla do vody.. by mě zajímalo kolik tam tý ropy vůbec je, třeba brzo v tom ložisku dojde

pamatovak ( 30. května 2010 15:23 )

pohnout s vědou a odstavit ropu jako hlavní energetický zdroj planety. A také teroristů.

bosomfriend ( 30. května 2010 09:46 )

A ten zodpovědný za Čenobyl je hýčkán Němci jako v bavlnce.

Zobrazit celou diskusi