Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hugo Chávez: Doživotní 'diktaturu' oslavil s Fidelem!

Fidel Castro se objevil po půl roce v televizi
Fidel Castro se objevil po půl roce v televizi  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
22. února 2009
08:02

Venezuelský prezident Hugo Chávez se zřejmě cítí posilněn vítězstvím v referendu o změně ústavy, se během dvoudenní návštěvy Kuby dvakrát sešel s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem.

Z Kuby odletěl v sobotu odpoledne tamního času. Podle agentury Reuters, která se odvolává na kubánskou státní televizi, se Chávez s Castrem sešel hned v pátek v noci po příletu na ostrov. Druhý den odpoledne před odletem ho navštívil znovu, tentokrát prý v doprovodu kubánského prezidenta a Fidelova bratra Raúla Castra.

Státníci údajně hovořily o "plodných vztazích" obou socialistických zemích a o tom, jak Latinskou Ameriku a Karibik postihne celosvětová hospodářská krize.

Bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, který se kvůli nemoci stáhl do ústraní, tento měsíc navštívily argentinská prezidentka Cristina Fernándezová a její chilská kolegyně Michelle Bacheletová. Podle Raúla šlo ale o výjimku, protože Fidelovi jeho zdravotní stav nedovoluje přijímat všechny hlavy států, které zemi navštíví.

Dvaaosmdesátiletý Fidel Castro se v červenci 2006 podrobil vážné operaci zažívacího traktu. Od té doby se neobjevil na veřejnosti. Fidelovo místo zaujal jeho mladší bratr Raúl.

Chávez, který patří k nejvěrnějším spojencům Kuby, si vítězstvím v únorovém referendu zajistil možnost udržet se u moci tak dlouho, dokud se bude ucházet o mandát hlavy státu a nebude ve volbách poražen. Dosud ústava omezovala kandidaturu jednoho uchazeče na dvě volební období po sobě. O rozsáhlé změny ústavy s návrhem neomezeného počtu prezidentských mandátů se Chávez pokusil už v roce 2007, tehdejší referendum ale těsně prohrál.

spelec5 ( 22. února 2009 10:31 )

Pane, to je zase sousto páni redaktoři, to zas máte o čem psát - "diktátor,levičák" to je sousto. Jen mu dejte co se do něj vejde, jenže má to obrovský háček - ten "diktátor" na takové redaktůrky jako jste ve vašem plátku sere. Vy jste jenom spodina redaktorů,která se živí na drbech,lhaní a neštěstí druhých !!! Tak si to užijte vy pravicová smetánko !!!

Zobrazit celou diskusi