Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chávez triumfoval: Diktátorem na "věčné časy"!

Hugo Chávez
Hugo Chávez  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
16. února 2009
07:45

Venezuelský prezident Hugo Chávez zvítězil v nedělním referendu o změně ústavy a prosadil tak novelu, která jemu i jeho nástupcům otevírá cestu k časově neomezenému setrvání u moci.

Opozice prohru uznala a oznámila, že výsledky referenda nenapadne.

Podle sdělení ústřední volební komise, které citovaly agentury, hlasovalo po sečtení 95 procent odevzdaných hlasů pro ústavní novelu 54,36 procenta voličů, proti se vyslovilo 45,63 procenta hlasujících. Na tiskové konferenci to oznámil předseda komise Tibisay Lucena.

"Pravda a důstojnost" venezuelského lidu triumfovaly, prohlásil Chávez, který hned po oznámení výsledků vyšel na balkon prezidentského paláce Miraflores, před nímž se shromáždily tisícové davy jeho stoupenců.

"Dnes jsme široce otevřeli bránu do budoucnosti," prohlásil prezident poté, co zapěl národní hymnu. "Venezuela se nevrátí ke své potupné minulosti," řekl a věnoval své vítězství venezuelskému lidu a dětem své země.

"Ti, kdo dnes řekli své 'ano', hlasovali pro socialismus a pro revoluci," řekl.

Shromážděným příznivcům Chávez také oznámil, že první blahopřejné poselství obdržel od legendárního kubánského vůdce Fidela Castra.

"To vítězství je i tvoje, Fidele, stejně jako kubánského lidu a lidu Latinské Ameriky," prohlásil Chávez, který často nazýval dlouholetého kubánského prezidenta svým "politickým otcem".

Oblohu nad Caracasem okamžitě rozzářily desítky ohňostrojů a město se roztřáslo duněním petard.

vase1 ( 16. února 2009 11:01 )

Co dodat , ať si to užijí

Zobrazit celou diskusi