Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bombaj: Armáda převzala kontrolu nad židovským centrem!

Autor: ČTK, INT, jos - 
28. listopadu 2008
16:17

Po dlouhých bojích je v moci indických bezpečnostních složek, podle posledních informací, také židovské centrum, tedy místo, kde byl odpor teroristů nejvytrvalejší.

AKTUALIZOVÁNO V 19:45: Světové agentury potvrdily už 160 mrtvých!

AKTUALIZOVÁNO V 19:07: Střelba a exploze se dál ozývají z hotelu Tádžmahal, který patří mezi hlavní opěrné body teroristů od jejich středečních útoků. Při osvobozování dalšího terče útočníků - židovského centra - našli indičtí vojáci těla mladého rabína, jeho ženy a dalších třech rukojmí.

AKTUALIZOVÁNO V 17:31: Ozbrojenci ukrytí v židovském centru nejspíš zabili pět izraelských rukojmí. Informují o tom zahraniční agentury.

AKTUALIZOVÁNO V 16:12: Indické bezpečnostní jednotky údajně po několika hodinách obléhání, které provázely silné exploze a střelba, dostaly pod kontrolu židovské centrum v centru Bombaje. Bombajský policejní šéf tyto informace ale popřel.

V hotelu Tádžmahal našel člen vládního komanda údajně asi 50 mrtvých těl. Podle televize CNN je celkový počet mrtvých už 155!

AKTUALIZOVÁNO V 13:27: Počet obětí odporného teroristického činu stoupá každým okamžikem. Podle zahraničních agentru již zemřelo 146 lidí! V tuto chvíli je nejkritičtější situace poblíž židovského centra, kde radikálové drží několik občanů Izraele jako rukojmí.

Úplně pod kontrolou ale není situace ani v hotelu Tádžmahál, který měl být od čtvrtečního večera již pod kontrolou pořádkových sil. Znovu se zde ozývá střelba a v budově se prý skrývá hrstka teroristů, kteří drží asi čtyři rukojmí. Komando zde již našlo asi 30 mrtvých.

Pokud se nacházíte v Bombaji nebo jinde v Indii, nebo tam máte své blízké a máte informace nebo fotografie, o které byste se s námi chtěli podělit, napište nebo zavolejte! E-mail: online@ringier.cz, tel.: +420 724 014 586.

Zajímá vás, jak to bude s cetováním po Indii letos? Čtěte ZDE!

AKTUALIZOVÁNO V 12:52: Podle zahraničních agentur se celkový počet mrtvých vyšplhal již k číslu 140! V hotelu Tádžmahal se prý opět ozývá střelba, jen již není tolik intenzivní jako ve středu a ve čtvrtek. Indické vládní síly zaměřují svou aktivitu na židovské centrum, které stále mají v moci teroristé.

AKTUALIZOVÁNO V 10:47: Česká konzulka v Bombaji Eva Drdáková řekla Blesku, že nemá informace, že by mezi zraněnými, mrtvými nebo osvobozenými z hotelu Tádžmahal byli nějací občané ČR.

Také řekla, že tři občané Slovenska, kterým poskytl ve čtvrtek rychlou pomoc český konzulát, jsou v pořádku a jsou stále na českém konzulátu. Jedná se o tři slovenské studenty architektury, kteří měli tu smůlu, že bydleli poblíž hotelu Tádžmahal, takže řádění teroristů viděli na vlastní oči. Byli v šoku a český konzulát jim poskytnul pomoc.

Původní článek z pátečního rána:
Z hotelu Oberoi, který byl rovněž napaden ozbrojenci, mezitím policie evakuovala 93 hostů. Do hotelu vtrhlo podle svědků dnes ráno ozbrojené armádní komando a brzy nato začala evakuace osob, které v něm byly blokovány nebo zadržovány. Podle agentury Reuters to oznámil velitel komanda.

V Bombaji ale i více než 36 hodin od série teroristických útoků, které si vyžádaly nejméně 125 mrtvých a 320 zraněných, panuje nepřehledná situace.

Nepotvrdily se čtvrteční zprávy, že byl osvobozen Tádžmahal. Policie v pátek oznámila, že v tomto hotelu s více než stoletou tradicí je nejméně jeden ozbrojenec, který může zadržovat dvě nebo tři rukojmí.

"Téměř všichni hoteloví hosté a zaměstnanci byli evakuováni," řekl novinářům vysoký armádní důstojník N. Thamburadž. Podle agentury AP se v pátek z hotelu ozvaly dvě silné exploze a střelba. Thamburadž v pátek ráno SEČ prohlásil, že protiteroristická operace v Bombaji by měla skončit během několika málo hodin.

Teroristi se do Indie dostali nejspíše po moři
Agentura Reuters s odvoláním na indickou pobřežní stráž napsala, že ozbrojence, kteří uskutečnili koordinované útoky v Bombaji, mohla k pobřeží přepravit indická rybářská loď. Opuštěné plavidlo bylo objeveno v blízkosti Bombaje. "Na palubě jsme našli mrtvé tělo," řekl velitel pobřežní stráže Kulprít Jadav. "Vzali jsme loď do vleku a předali ji policii k prošetření."

Indičtí vyšetřovatelé už uvedli, že ozbrojenci se do Bombaje dostali po moři s využitím gumových člunů, snaží se ale najít loď, na níž se zločinci dostali do blízkosti pobřeží. Podle zpravodajské televizní stanice NDTV byla loď unesena v pákistánských pobřežních vodách před 14 dny. Indické vojenské námořnictvo už zadrželo a prošetřuje také dvě lodi, které údajně plují pod pákistánskou vlajkou, a vyšetřována je i panamská loď, která před časem kotvila v pákistánském přístavu Karáčí.