Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svět odsuzuje teroristické útoky v Bombaji

Indie, Bombaj
Indie, Bombaj  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2008
20:37

Výběr zahraničních reakcí na sérii teroristických útoků v Bombaji, při kterých zahynulo přes sto lidí a desítky dalších byly zraněny:

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun: "Podobné násilí je naprosto nepřijatelné."

Americký prezident George Bush podle prohlášení Bílého domu "vyjádřil soustrast indickému lidu a rodinám nevinných civilistů zabitých a zraněných při útocích v Bombaji".

Český premiér Mirek Topolánek: "Teroristické útoky v Bombaji jsou nejen odsouzeníhodné, ale také varovné. Smrt stovky civilistů, obsazení budov na několika místech a další stovky zraněných včetně rukojmích dokazují, že teroristé jsou organizovaní, mají výcvik i materiální zdroje."

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer: "Útok na nevinné lidi, turisty a pacienty v nemocnicích je ohavný a zbabělý... NATO jako součást mezinárodního společenství udělá vše, aby se vypořádala se zlem terorismu, pro něž by v 21. století nemělo být místo."

Nově zvolený americký prezident Barack Obama podle své mluvčí Brooke Andersonové "ostře odsoudil teroristické útoky v Bombaji... (které) dokazují vážnost a naléhavost hrozby terorismu; Spojené státy musí pokračovat v posilování partnerství s Indií a národy po celém světě s cílem vykořenit a zničit teroristické sítě".

Papež Benedikt XVI.: odsoudil "brutální útoky" v Indii a vyjádřil upřímnou soustrast rodinám těch, kdo při nich přišli o život.

Britský premiér Gordon Brown: "Tyto zločinné útoky se dočkají rázné odpovědi. Poslal jsem (indickému) premiérovi (Manmóhanovi) Singhovi vzkaz, že Velká Británie stojí pevně na straně jeho vlády a nabízí veškerou nezbytnou pomoc."

Ruský prezident Dmitrij Medveděv: "Jsme znepokojeni ztrátou životů a považujeme teroristické činy tohoto druhu za škodlivé pro celý mezinárodní řád."

Německá kancléřka Angela Merkelová v dopise indickému premiérovi: "Zdrtilo mě, když jsem slyšela šokující zprávy o teroristických útocích ve vaší zemi. Stejně jako tragický osud mnoha mrtvých mne dojímá i děsivá situace těch, kdo byli vzati jako rukojmí."

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana: "Tyto činy znovu ukazují nutnost, aby mezinárodní společenství jednotně bojovalo proti terorismu - a aby to činilo s odhodlaností."

Evropská komise: "Terorismus není nikdy ospravedlnitelný a není prostředkem, jak dosáhnout jakéhokoli cíle. Podporujeme indickou vládu v jejím boji proti terorismu."

Slovenské ministerstvo zahraničí: "Použití násilí k dosahování politických cílů je v civilizované společnosti nepřijatelné."

Australský premiér Kevin Rudd: "Ať stojí za útokem jakákoli skupina, jsou to zbabělci, naprostí zbabělci a vrazi. Tento zbabělý útok na indickou stabilitu, mír a demokracii nám všem připomíná, že mezinárodní terorismus není zdaleka poražený a že musíme všichni zachovávat bdělost."

Japonský premiér Taró Aso: "Tento druh terorismu je neodpustitelný, krajně opovrženíhodný a zvrácený. Cítím silný odpor a hluboce ho odsuzuji. Japonsko je s indickým lidem, který bojuje proti terorismu a bude spolupracovat s indickou vládou."

Pákistánská tisková agentura APP napsala, že pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí "cítí potřebu přijetí přísných opatření k vykořenění terorismu a extremismu z regionu".

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání podle vládního prohlášení "rozhodně odsoudil násilné incidenty v Bombaji a zároveň vyjádřil hlubokou lítost nad ztrátou cenných životů".

Afghánský prezident Hamíd Karzáí: "Terorismus je tyranský nepřítel, který ohrožuje veškerou lidskost a představuje výzvu pro oblast jižní Asie."

Srílanský prezident Mahinda Radžapakse: "Útoky na velké hotely, nemocnice a veřejnou dopravu v Bombaji, finančním a obchodním hlavním městě Indie, ukazují, že teroristé se zaměřují na významný sektor indického hospodářství s cílem destabilizovat demokracii v Indii."