Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Indická armáda osvobodila osm rukojmí z židovského centra

Indie, hořící hotel po teroristickém útoku
Indie, hořící hotel po teroristickém útoku  (Autor: čtk)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2008
21:36

Podle posledních, avšak zatím oficiálně nepotvrzených zpráv získaly indické vládní jednotky plnou kontrolu nad hotelem Tádžmahal v Bombaji a osvobodily také osm rukojmích z tamního židovského centra.

Podle jiného zdroje ale nebyl z centra zatím nikdo propuštěn. Počet obětí teroristických útoků podle CNN dosáhl od středečního večera 125 lidí, z toho šest cizinců, a dalších 327 bylo zraněno.

Indie, hořící hotel po teroristickém útoku Indie, hořící hotel po teroristickém útoku | čtk

Luxusní hotel Tádžmahal byl podle agentury AP, která se odvolává na nejmenované úřední zdroje, osvobozen teprve dnes večer SEČ, když vládní jednotky zabily poslední tři ozbrojence.

Policejní šéf státu Maháráštra A. N. Roj již dříve oznámil, že všichni lidé zadržovaní v tomto hotelu byli osvobozeni. Přesto se ale celý den ozývaly z budovy exploze a střelba.

Situace v židovském centru ortodoxního chasidského hnutí Chabad Lubavič, které se také stalo terčem teroristického útoku, je stále nejasná. Jistý indický představitel dnes večer SEČ agentuře AP řekl, že zvláštní jednotky osvobodily osm rukojmích. Podle nejmenovaného diplomata, který prý situaci kolem židovského centra sleduje, ale nikdo propuštěn nebyl a skupina osmi údajně osvobozených se zřejmě jen ukrývala v blízkosti budovy. Internetové stránky hnutí Chabad Lubavič informovaly, že se podařilo zachránit třem lidem. Mezi zachráněnými by měl být údajně i malý syn místního rabína Gavriela Holtzberga.

Představitel izraelské ambasády v Indii, který si nepřál být jmenován, podle Reuters prohlásil, že útočníci mohou ve městě zadržovat 20 i více občanů Izraele jako rukojmí.

Česká generální konzulka v Bombaji Eva Drdáková odpoledne ČTK řekla, že nemá zprávy o českých obětech či zraněných a že konzulární pracovníci navštívili všechny nemocnice, kam byli sváženi mrtví a zranění.

Čtěte také:

Bombaj se vyrovnává s vlnou útoků, mezi oběťmi i cizinci