Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bombaj se vyrovnává s vlnou útoků, mezi oběťmi i cizinci

Tento snímek se těžko komentuje...
Člen komanda pomáha zahraniční turistce z okna hotelu  (Autor: AP/ČTK)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2008
22:43

AKTUALIZOVÁNO: Přes stovku mrtvých, více než 300 zraněných, požárem poničený tradiční hotel a krvavé stopy na více než desítce dalších míst.

To je prozatímní bilance série teroristických útoků, které ve středu večer otřásly indickou Bombají. Policii a armádě se do této chvíle nepodařilo zcela vyrovnat se všemi ozbrojenci, z nichž někteří stále zadržují rukojmí. Mezi oběťmi i rukojmími je také množství cizinců, zatím ale nejsou zprávy o tom, že by útoky zasáhly české občany.

K útokům na hotely Tádžmahal a Oberoi, na železniční stanici, kino, nemocnici, kavárnu či obytnou budovu s židovským střediskem a synagogou, se přihlásila dosud málo známá organizace Dekánští mudžahedíni. Její motivy ale nejsou známy. Svět útoky důrazně odsuzuje.
Ani 24 hodin po útocích se nepodařilo v Bombaji obnovit pořádek. Zvláštní jednotky se dnes snaží získat plnou kontrolu nad dvěma luxusními hotely, které ozbrojenci obsadili, ale situace je stále tak nepřehledná, že není jasné, kolik rukojmích dosud zadržují.

Policie zatkla devět mužů, které z provedení útoků podezřívá, ale dalších deset až 12 ozbrojenců se podle armády skrývá na několika místech ve městě. Stovky příslušníků speciálních jednotek už údajně beze zbytku prohledaly hotel Tádžmahal a osvobodily všechny zadržované lidi. Z místa se však nadále ozývají exploze a střelba. Operace v druhém z luxusních hotelů, Oberoi, stále pokračují; v budově navíc vypukl požár.

Bilance počtu obětí se od sebe zatím značně liší. Zpravodajská televize CNN informuje o 125 mrtvých a více než 320 zraněných. Agentura AP se zmiňuje o 119 obětech. Mezi mrtvými je podle CNN nejméně šest cizinců z Austrálie, Japonska, Itálie, Británie a Německa.

Asi dvě desítky cizinců jsou také mezi zraněnými. České velvyslanectví v Indii nemá zprávy, že by mezi mrtvými, zraněnými nebo zadržovanými byli čeští občané.

Nejasná je také situace v židovském centru ortodoxního chasidského hnutí Chabad Lubavič. Podle jistého indického zdroje se z budovy zachránilo osm lidí. Nejmenovaný diplomat, který dění u centra sleduje, to ale popřel.

Představitel izraelské ambasády v Indii, který si nepřál být jmenován, podle Reuters prohlásil, že útočníci mohou ve městě zadržovat 20 i více občanů Izraele jako rukojmí.

Teroristické útoky vyvolaly šok místních obyvatel i zahraničních turistů a záplavu odsuzujících reakcí a nabídek pomoci v zahraničí.

Za "naprosto nepřijatelné" označil podobné násilí generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Soustrast indickému lidu a rodinám zabitých a zraněných civilistů vyjádřil americký prezident George Bush i jeho nástupce, nově zvolený prezident Barack Obama.

Útoky odsoudili mimo jiné také český premiér Mirek Topolánek, generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer či vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Ten zdůraznil, že tyto činy znovu ukazují nutnost jednotného postupu mezinárodního společenství proti terorismu.

Indický premiér Manmóhan Singh dnes řekl, že útoky byly pravděpodobně připraveny s napojením na nejmenované teroristické skupiny ze zahraničí. Podle indické agentury IANS indické námořnictvo zadrželo nákladní loď, která mohla být plavidlem, jež pachatele teroristických útoků do Bombaje dopravilo. Loď nedávno připlula do Indie z pákistánského Karáčí. O napojení na Pákistán hovořil v souvislosti s útočníky i nejmenovaný vysoký představitel indické vlád.

Bezpečnostní síly zatkly tři extremisty, včetně Pákistánce Adžmala Amira Kamala. Trojice prý patří k militantní islamistické skupině Laškare tajjaba, která má základnu v Pákistánu a jejím dílem byl například útok na indický parlament v roce 2001.

Záběry, které odvysílaly indické televizní stanice, ukázaly ozbrojence v jedoucích dodávkách, kteří stříleli po lidech na bombajských ulicích. Zaměstnanci hotelů z nich evakuovali zraněné hosty na zavazadlových vozících, další vyděšení hosté stáli v hotelových oknech.

Indie oznámila, že burza v Bombaji dnes zůstane uzavřená kvůli pokračující krizi. Uzavřeny zůstaly i místní školy a policie vyhlásila zákaz vycházení kolem historického oblouku Indická brána, který je hojně navštěvován turisty. V blízkosti oblouku stojí hotel Tádžmahal.

Většina zemí svým občanům prostřednictvím velvyslanectví radí, aby kvůli bezpečnostní situaci zvážili plánované cesty do Bombaje a případně je odložili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině