Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr zahraničí Lipavský měl pozitivní test na covid. Je v izolaci

Autor: ČTK - 
13. února 2022
22:54

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) měl pozitivní test na koronavirus, je v izolaci a pracuje z domova. Informace Deníku N potvrdila v neděli večer mluvčí Černínského paláce Lenka Do. Pokud šéf české diplomacie nemůže vést jednání on-line, zastupují ho podle mluvčí jeho náměstci. V případě současné bezpečnostní situace na ukrajinsko-ruských hranicích je to Martin Dvořák, který vede pracovní skupinu ministerstva zahraničí k této otázce.

„Pan ministr plně pracuje z domova. Na osobních schůzkách, kde není možný on-line přístup, ho zastupují náměstci ministra. V případě agendy bezpečnosti ve východní Evropě je to Martin Dvořák, který vede pracovní skupinu k bezpečnostní situaci na ukrajinských hranicích s Ruskem. Ta se schází každý den už zhruba tři týdny,“ uvedla na dotaz ČTK Do.

Deník N v neděli s odkazem na zdroje z ministerstva napsal, že Lipavský měl pozitivní test na koronavirus v pátek, a musel tak nastoupit do domácí izolace.

Ministerstvo zahraničí o víkendu opakovaně varovalo před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučilo zvážit opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Na českém velvyslanectví v Kyjevě zůstává 29 lidí, poslední rodinní příslušníci diplomatů měli ze země odjet dnes večer.

Během epidemie se už koronavirem nakazila řada politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma. Například 4. února oznámil ministr kultury Martin Baxa (ODS), že měl pozitivní test na covid-19 a příští dny bude pracovat z domova.

Koronavirem se nakazil také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), a to ještě jako kandidát na vládní funkci. Právě kvůli izolaci ho Zeman nejmenoval jako ostatní členy vlády 17. prosince, ale až 3. ledna.

U Zemana se koronavirus prokázal loni koncem listopadu vzápětí poté, co se skoro po dvou měsících přesunul z Ústřední vojenské nemocnice do domácího ošetřování na zámku v Lánech. Prezident, který byl po třetí dávce očkování, se vrátil do nemocnice, kde dostal protilátky. Příznaky neměl, proto ho lékaři propustili do Lán, kde následující dva týdny v izolaci přijímal uchazeče o místo ve Fialově vládě v prostoru odděleném plexisklem.

Pokud je člověk bez příznaků, trvá nyní izolace nakažených i karanténa jejich blízkých kontaktů pět dnů. Od 19. února nebude už po rizikovém kontaktu povinná karanténa. Zároveň se izolace prodlouží z pěti na sedm dní.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu? Ohrožení i pro Česko, varují vládní představitelé. A schválili dar 4000 granátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 14. února 2022 17:42 )

Souhlas, jen se znemožnil a udělal všude neskutečnou ostudu, patolízal USA a válečný štváč...nevyzrálé, hloupé "cosi"

sarina ( 14. února 2022 11:42 )

V izolaci by měl zůstat do konce slepené, aby neudělal ještě víc ostudy!

ANO-travim-psy ( 14. února 2022 09:32 )

Také jsem se nad tím nápadem udělal.

zaka ( 14. února 2022 09:00 )

Jedině covid nás chrání aby neudělal více škod doufám že mu dlouho vydrží

Arany ( 14. února 2022 08:40 )

Zasáhla vyšší moc. Jinak na toho jelimána nic neplatí. Nadělá víc škody jak užitku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa