Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rodiče Elišky (5): Primářka u soudu lhala!

Autor: Slávka Červená - 
26. září 2011
17:05

Manželé Marschavellovi ze Vsetínska požadují kompenzaci 12,5 milionů po valašskomezříčské nemocnici. Viní ji, že lékaři včas u dcery Elišky (5) nediagnostikovali zákeřnou herpetickou meningoencefalitidu. Okresní soud včera líčení odročil na listopad.

Podle posudku klinické pediatričky prof. Hany Hrstkové z Brna nemocnice pochybila. Lékaři neprovedli lumbální punkci, aby vyloučili virové onemocnění ani CT. Specialistka udělala i bodové ohodnocení. Podle něj žalobci snížili dříve požadovanou částku z 16,5 milionu na 12,5. Nemocnice však smír odmítá.

Pro rodiče byl soud velmi emotivní. Eliška měla ten den páté narozeniny. Oba mysleli na to, jak mohla zdravá běhat s dětmi. Místo toho je na úrovni kojence. Dvouletou Elišku přivezli do nemocnice v neděli 7. prosince 2008. „Měla teplotu, byla spavá a hlavně měla záškuby ve tváři a slinila. Léčili ji na zápal plic. Až ve středu byla na náš tlak převezena do Olomouce. Již v kritickém stavu,“ konstatovala matka. „Křeče byly v dokumentaci popsány nejasně. CT i lumbální funkci jsem zamítla. Pro tu chvíli to nebylo akutní,“ vyjádřila se dětská neuroložka Hana Sýkorová (58). „Zarážející bylo, že se neprojevovala porucha vědomí. Až ve středu a iniciovala jsem převoz do Olomouce,“ řekla primářka Zdislava Machačová. Po těchto slovech matka postižené Elišky zakroutila hlavou, rozplakala se a i s manželem na protest opustili síň.

„Lže! Když mě lékař nedokázal vysvětlit, proč má Eliška již modrá víčka, vzala jsem ji a chtěli jsme ji sami odvézt do Olomouce. Jinak by tam zemřela. Teprve pak přimářka přišla a divila se, proč chceme pryč, když jí téměř nic není,“ řekla Blesku Leona Marschvavellová (40). „Nemohu překousnout, jak se může bránit lží, když jde o malé dítě,“ dodala s pláčem.

Co je herpetická meningoencefalitida

Je to vzácné zákeřné virové onemocnění, způsobené virem herpes simple. Způsobuje zánět mozku a mozkových blan. Příčinu jeho vniknutí do těla nelze určit. U zdravých jedinců je toto onemocnění ojedinělé, vzácné. Očkování proti viru neexistuje. Může způsobit různý stupeň ochrnutí těla, včetně ztráty komunikace s okolím.