Test Blesku: po 76 dnech vypadá šunka pořád lákavě
Začátkem června jsme v redakci koupili vepřovou šunku s datem spotřeby 4.6. Po 76 dnech, kdy šunka vypadala úplně stejně jako v den nákupu, jsme se rozhodli ji rozbalit a ochutnat. Puch, který se z ní vyvalil, nás ale dostatečně varoval. Tady už by mohlo jít o zdraví.
„Šunka sice pořád vypadala dobře, ale ze zápachu se mi zvedal žaludek. Kromě toho už byla i na pohmat křehká, zavadlá a jakoby se drobila,“ popisuje redaktorka. Výrobci potravin se snaží vydělat na zákaznících šizením kvalitních surovin, které nahrazují levnými přídatnými látkami – takzvanými aditivy.
Taková šunka pak obsahuje méně než 70 % masa, zato je plná chemických „éček“.Ty zvyšují trvanlivost, vylepšují vzhled i chuť výrobku, ale hlavně snižují jeho cenu. Patří mezi ně různé stabilizátory, zahušťovadla, barviva, sladidla, konzervační látky, jako jsou dusitany, a další jedy. Jelikož mnohá aditiva jsou pro tělo cizorodé látky, způsobují alergie, podráždění žaludku nebo i rakovinu tlustého střeva! Jestli vám záleží na tom, co jíte, čtěte, z čeho se potraviny skládají a co opravdu obsahují. Ošizené výrobky nahraďte těmi poctivými.
Zmrzlé ryby se už nějakou dobu nedají pužít k vaření a jídlu..... Už vůbec ne obalovat a smažit.....při pečení je i po rozmražení opět plnáý pekáč vody. Voda se v mase udržuje chemicky a ta se uvolňujě, takže nejméně třetina váhy je zmizí. Jakoby toho nebylo málo, jsou plátky zmrzlé y poměrně drahé ryby proleoženy destičkama ledu. Naposledy jsem neměla nakonec ani polovinu váhy koupené zmrzlé ryby.