Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Test Blesku: po 76 dnech vypadá šunka pořád lákavě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Eva Fraňková, ljšk - 
18. srpna 2011
16:01

Začátkem června jsme v redakci koupili vepřovou šunku s datem spotřeby 4.6. Po 76 dnech, kdy šunka vypadala úplně stejně jako v den nákupu, jsme se rozhodli ji rozbalit a ochutnat. Puch, který se z ní vyvalil, nás ale dostatečně varoval. Tady už by mohlo jít o zdraví.

„Šunka sice pořád vypadala dobře, ale ze zápachu se mi zvedal žaludek. Kromě toho už byla i na pohmat křehká, zavadlá a jakoby se drobila,“ popisuje redaktorka. Výrobci potravin se snaží vydělat na zákaznících šizením kvalitních surovin, které nahrazují levnými přídatnými látkami – takzvanými aditivy.

Taková šunka pak obsahuje méně než 70 % masa, zato je plná chemických „éček“.Ty zvyšují trvanlivost, vylepšují vzhled i chuť výrobku, ale hlavně snižují jeho cenu. Patří mezi ně různé stabilizátory, zahušťovadla, barviva, sladidla, konzervační látky, jako jsou dusitany, a další jedy. Jelikož mnohá aditiva jsou pro tělo cizorodé látky, způsobují alergie, podráždění žaludku nebo i rakovinu tlustého střeva! Jestli vám záleží na tom, co jíte, čtěte, z čeho se potraviny skládají a co opravdu obsahují. Ošizené výrobky nahraďte těmi poctivými.

mabran ( 19. srpna 2011 10:08 )

Zmrzlé ryby se už nějakou dobu nedají pužít k vaření a jídlu..... Už vůbec ne obalovat a smažit.....při pečení je i po rozmražení opět plnáý pekáč vody. Voda se v mase udržuje chemicky a ta se uvolňujě, takže nejméně třetina váhy je zmizí. Jakoby toho nebylo málo, jsou plátky zmrzlé y poměrně drahé ryby proleoženy destičkama ledu. Naposledy jsem neměla nakonec ani polovinu váhy koupené zmrzlé ryby.

xcarodejka ( 19. srpna 2011 10:01 )

jak se zachází a jakým způsobem, se někdy chovají zvířata a drůbež, tak takovou kvalitou masa nám to vracejí. Krmí se masokostní moučkou s toxiny,a pak je tu první místo v ženříčku /rakovina střev /

annahradecek ( 19. srpna 2011 09:59 )

as co teprve VIP zprávy na TV Nova,že?

annahradecek ( 19. srpna 2011 09:59 )

ýe by byla naše domkracie na pohled pěkná? To se mně opravdu nezdá,jelikož je opravdu nepovedená,jako zborcené stavení,které stálo na nedobré půdě. Od začátku bylov še špatně. Spolupráce s bezcharakterními jedinci bývlými členy strany, tolerance špinavých peněz, přítelíčkování nevratné úvěry, zakázky bez konkurzu, azrodivší se sponzoři politických stran. Téměř nikomu se nechce plabat proti proudu, společnost je unavená svou vleklou nemocí.....

zidopoti ( 19. srpna 2011 09:04 )

Je to tak i s našou demokraciou, na pohľad je pekná i lákavá. No ak ju rozbalíte,tak puch ktorý je cítiť je neznesiteľný.

Zobrazit celou diskusi