Blesk vyrazil do německých a českých obchodů zjistit, co se nabízí za hranicemi a co u nás. Zjištění je šokující. Nebezpečné koktejly z chemikálií, které jsme nalezli v potravinách prodávaných v Česku, v Bavorsku téměř neznají.

Na kontrolní nákup se Blesk vydal do plzeňského Globusu, kde si košík naplnil levnějšími potravinami. Stejný sortiment vyrazil nakoupit i do hypermarketu stejného řetězce v německém Schwandorfu. Výsledky průzkumu nejsou vůbec radostné.

Nejlevnější kuřecí párky v Česku, nabízené za 16,90 Kč a vyrobené z drůbežího separátu, vepřové kůže, sádla a několika druhů éček, v Německu vůbec nevedou. „Párky z kůže a separátu? Brrrr! To si ze mě děláte legraci? To u vás někdo jí? Řezník, který by to tady vyrobil, by chodil kanálem,“ divila se Karine Eberl (42) ze Schwandorfu.

Německo má zdravější i limonádu

Nedobře vyšla z kontrolního nákupu i česká limonáda s příchutí pomeranče Korrekt za 5,90 Kč. Dvoulitrová láhev obsahuje čtyři nebezpečné přísady, z nichž jedna je zakázána v USA. Při konzumaci může hrozit nebezpečí rakoviny močového měchýře a u dětí i poruchy chování. Zeptali jsme se, co tomu říkají v českém Globusu.

„Požadavky na výrobky s nižšími cenami jsou v Česku mnohem tvrdší než jinde v zahraničí. Jestliže chceme zákazníkům nabídnout výrobek z této nejnižší cenové kategorie, musíme tomu přizpůsobit i recepturu,“ vysvětlil Blesku rozdíly mezi českou a německou limonádou mluvčí Globusu Boris Malý. Není to ale úplně pravda, neboť stejný výrobce upravuje často recepturu jen pro český trh, do Německa jdou potraviny mnohem zdravější.

Zatímco v Česku výrobci klidně dětem do pití přidají nebezpečná éčka, v Německu tomu tak není ani u nejlevnějších dětských nápojů. U pitíčka Figo jahoda, 0,33 l za 11,90 Kč, výrobce dobarvuje nápoj vysušenými hmyzími těly. Výrobce pitíčka Jupík Aqua jahoda 0,5 l se na etiketě zase chlubí, že nápoj je bez umělých barviv a sladidel. Že ale obsahuje pro děti nebezpečný benzoan sodný, uvádí velice malým písmem. Tuzemští výrobci si patrně myslí i to, že Češi se bez nebezpečného glutamátu sodného neobejdou. Třeba rajčatová polévka firmy Knorr obsahuje v Česku kromě glutamátu navíc i dvě dochucovadla, z nichž jedno, E627 guanylát sodný, je v Austrálii v dětské stravě zakázán. V německé polévce ho také nenajdete.

Velké srovnání kvality

Česko: Francouzská hořčice Snico 180 g, 14,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje navíc: E621, glutaman sodný: Může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže a halucinace. E224, disiřičitan draselný: Může způsobit alergické reakce u astmatiků, ničí vitamin B1.

Německo: Hořčice v tubě Feldmann 200 ml, 10,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje: Neškodné přísady, jako je například voda, hořčičné semeno, ocet, sůl, cukr, koření


Česko: Junior párečky Schneider 220 g, 46,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahují navíc: E250, dusitan sodný: Zdraví škodlivá přísada, nevhodná pro děti, může být příčinou vzniku rakoviny, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet v těle kyslík a také alergie. E621, glutaman sodný: Zdraví škodlivá přísada, nevhodný pro děti, způsobuje alergické a astmatické reakce, bolesti hlavy a nadměrné pocení.

Německo: Párky Knacki 200 g, 31,60 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahují: Vepřové maso 77 %, pitnou vodu, sůl, laktózu, aroma a také E250, dusitan sodný.


Česko: Knorr rajská polévka, 12,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje navíc: E621, glutamát sodný: Může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže a halucinace. E627, guanylát sodný: Může být příčinou alergie, v Austrálii není povoleno jeho užití v dětské výživě. E631, inosinát sodný: Může způsobovat přecitlivělost.

Německo: Knorr rajská krémová polévka, 10,80 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje: Neškodné přísady jako je sušená zelenina, rostlinný tuk, kvasničný extrakt, směs koření.


Česko: Knorr Francouzská polévka, 12,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje navíc: E621, glutamát sodný: Může způsobovat bolesti hlavy, zvracení, nevolnosti, dýchavičnost, astmatické potíže a halucinace.

Německo: Knorr Svatební polévka, 10,80 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

(obdoba francouzské v ČR)

Co obsahuje: Neškodné přísady jako jsou například vajíčka, mouka rostlinný tuk, maso, sušená zelenina, kvasniční extrakt, koření.


Česko: Dětské pitíčko Jupík Aqua jahoda, 0,5 l, 13,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje navíc: E211, benzoan sodný: Přísada nevhodná pro děti, může způsobovat alergie, kopřivku, astma. Podle některých zdrojů může dokonce vyvolávat i některé dědičné choroby, když poškozuje DNA.

Německo: Dětské pitíčko Rote Früchte, 0,5 l, 23,30 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje: Neškodné přísady jako je například voda, koncentrovaná šťáva z více druhů ovoce, ovocný cukr.


Česko: Dětské pitíčko Figo jahoda 0,33 l, 11,90 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje navíc: E211, benzoan sodný: Přísada nevhodná pro děti, může způsobovat alergie, kopřivku, astma. Podle některých zdrojů může dokonce vyvolávat i některé dědičné choroby, když poškozuje DNA. E120, košenila: Přísada nevhodná pro děti, může způsobovat alergie. Je to červené barvivo, vyrábí se z vysušených těl hmyzu.

Německo: Dětské pitíčko Weser Gold Multi 0,33l, 8,60 Kč

Jídlo
Autor: Zbyněk Schnapka

Co obsahuje: Neškodné přísady jako je například dvanáct ovocných šťáv z koncentrátu, glukózovo - fruktózový sirup, cukr, kyselinu askorbovou a vitaminy.