Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Češi kašlou na charitu: Skončili na 81. místě!

Češi kašlou na charitu: Skončili na 81. místě!
Češi kašlou na charitu: Skončili na 81. místě!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, vk, hto - 
10. září 2010
05:00

Většina lidí se shodne v tom, že ostatním je třeba pomáhat. Když však dojde na věc, skutečnost je poněkud jiná. Alespoň to vyplývá ze zjištění Nadace pro charitativní pomoc, která včera zveřejnila první žebříček zemí sestavený podle ochoty finančně přispívat na dobročinné akce.

A konkrétně Češi na charitu kašlou. Ze 153 zemí skončili na 81. místě.

Britská Nadace pro charitativní pomoc, která žebříček vypracovala a jeho výsledek zveřejnila včera v New Yorku, hodnotila země podle indexu složeného z procenta peněžních dárců, času věnovaného dobročinnosti a počtu lidí, kteří během posledního měsíce poskytli pomoc cizí osobě.

V první desítce se umístily většinou vyspělé země, jako například třetí Kanada a Irsko, páté USA nebo desáté Rakousko. Neplatí ale, že pořadí mecenášů odpovídá žebříčku zemí podle blahobytu: Srí Lanka je osmá, Laos spolu se Sierrou Leone jedenáctý a středoasijský Turkmenistán čtrnáctý. Až za nimi jsou země jako Německo, Norsko nebo Itálie.

Česku patří 81. příčka, a je tak po Slovinsku druhou nejštědřejší z evropských postkomunistických zemí. Slovensko je dokonce na 112. místě. Velké a lidnaté státy v žebříčku příliš neuspěly – Indie je 134., Rusko 138. a Čína až 147. Ze zemí Evropské unie nejhůř dopadly Řecko a Litva, které jsou páté a šesté od konce. Závěr žebříčku patří Srbsku, Ukrajině, Burundi a Madagaskaru.

 

Kde jsou lidé nejštědřejší?

1. Austrálie
2. Nový Zéland
3. Kanada
4. Irsko
5. USA

gogo ( 12. září 2010 07:23 )

Ano, samozřejmě že se dá. Já tak také občas činím. Ale zde je řeč o charitách. A já zde odpovídám co si myslím o charitách.

e.44 ( 11. září 2010 11:01 )

Pro pravdu jsem se nikdy nezlobila. Ale to bys jí musel někdy mít. A to, jak se na mě vytrvale lepíš už je nechutný

e.44 ( 11. září 2010 10:55 )

arcaben, nechci bejt rejpavá, ale chce to číst celý článek, ne jenom nadpis. Hlavně ty kriteria, podle kterých to bylo hodnoceno. Jak jsem si všimla, tak nejen ty tady dáváš nesmyslně rovnítko mezi charitu (neziskovou pomoc) a chritativní organizace. A jak už tu někdo napsal, ne všechny charitativní organizace jsou podvodné ( kdo chce, může si tu správnou najít a ověřit) a nebo taky se dá bez problémů pomáhat druhým ("provozovat charitu") i bez oficiálních charitativních organizací. Prostě kdo chce, může. Nic mu v tom nebrání.

arcaben ( 11. září 2010 09:45 )

Diskuze je o charitě-přečti si nadpis!Až bude o něčem jiném,budeme diskutovat o něčem jiném!!

arcaben ( 11. září 2010 09:43 )

Ty toho nechápeš asi víc!!Si to přečti ještě alespoň 3X,koho urážím či napadám?!Uraženě reaguješ jen Ty!

Zobrazit celou diskusi