Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tropická horka: Dálnice D5 na Tachovsku se roztekla!

Autor: zb - 
13. července 2010
15:21

Jako skokanský můstek působí na auta vlna, kvůli které policie uzavřela dálnici D5 na Tachovsku. Způsobila jí veliká tropická vedra, která autostrádu v úseku mezi sjezdy Bor u Tachova a Benešovicemi ve směru z Německa do Prahy doslova roztekla.

Vlna přes všechny tři jízdní pruhy vznikla v místech, kde stýká asfaltová a betonová vozovka. „Beton se zahřál, začal se rozpínat a tlačit na asfalt. Ten hrnul před sebou až se vytvořila tahle vlna,“ vysvětil Blesku největší odborník v Česku na betonové vozovky Jan Marusič z laboratoře Ředitelství silnic a dálnic.

„Mezi asfaltem a betonem je taková koncová deska, která něčemu takovému, co se teď stalo, má zabránit. Proč selhala, zatím nevíme,“ řekl Blesku Jan Hromadko z laboratoře ŘSD.

Vlna se vytvořila na dálnici v noci na úterý. Její přejíždění bylo nebezpečné. Silničáři říkají, že kdyby řidiči dbali značek a opravdu by přes hrb jezdili krokem, tak se dálnice uzavírat nemusela. Dálnice bude uzavřena ještě nejméně jeden den.

fiiikulka ( 13. července 2010 16:12 )

nějaký článek, kde se bude psát o zlepšení stavu našich komunikací, tohle už je nekonečný příběh. A zase zaplatíme nesmysl na opravu a zase se "něco" stane... opravdu už toho bylo dost.

Zobrazit celou diskusi