Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Popálená Natálka (2) už dýchá sama

Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!
Žháři, podívejte se, co jste udělali Natálce!  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
14. května 2009
19:41

Vážně popálená Natálka (2) z Vítkova, oběť žhářů, začala sama dýchat bez pomocí přístrojů. Přesto je holčička stále v ohrožení života.

„Vůbec se nedá popsat to zoufalství a bolest v duši, kterou prožívám. Zejména v posledních dnech, kdy Natálka dostala infekci. Ta naštěstí ustoupila. Tak mě lékaři potěšili, když mi řekli, že také dýchá sama,“ řekla včera Blesku Anna Siváková (27). Natálku znovu navštívila na JIP ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde jezdí na převazy.

Přesto je holčička stále na hranici života a smrti. Takto kritických stav může trvat až čtvrt roku, než její tělo přijme novou kůži a nepodlehne infekcím. Komplikací může ale nastat celá řada. Natálka už prodělala čtyři operace a mnoho dalších ji čeká. Lékaři ji stále udržují v lehkém umělém spánku. Také proto, aby dítě mohli pravidelně převazovat v co nejsterilnějším prostředí. Přitom už odstranili spálenou mrtvou kůži.

Žháři Natálku popálili na 80 procentech těla benzínem Natural 95 ze zápalných láhví.

„Všechny popáleniny už má pokryty léčivou kůží z Itálie. Až se zhojí, ta se odstraní a Natálka dostane novou kůži, která jí už zůstane,“ sdělila také Blesku Anna Siváková. Plát přípravku ze Spojených států s názvem Integra o rozměrech 20 krát 25 centimetrů stojí 80 tisíc korun.

Lékaři ještě musejí Natálce ale amputovat dva odumírající prsty, aby z nich nedostala otravu krve či infekci. Děvčátko žije jen díky nejmodernějším metodám léčby a vynikající souhry specialistů z různých oddělení fakultní nemocnice. Právě ostravští lékaři zachránili pomocí umělé kůže před dvěma roky chlapce (7) popáleného při výbuchu hořlaviny na 80 procentech těla. Vzhledem k nízkému věku ale považují případ Natálky za zcela výjimečný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi