Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

KONEČNĚ! Příští rok snad zlevní elektřina o 9%

S klasickými žárovkami si budete moci doma dál svítit, z obchodů ale postupně zmizí
S klasickými žárovkami si budete moci doma dál svítit, z obchodů ale postupně zmizí  (Autor: scom)
Autor: red - 
17. ledna 2009
10:06

Na pražské burze klesá cena elektřiny. Pokud by se současný stav udržel, mohly by ceny pro domácnosti i firmy poklesnout v příštím roce až o 9%.

Už jsme si zvykli na to, jak se nás každý roka snaží energetické firmy přesvědčit, že elektřina se musí zdražovat. Od ledna už zdražil E.ON o 16,4 % a o 9,9% ČEZ a Pražská energetika.

Teď to ale vypadá, že by konečně mohlo dojít k obratu a elektřina příští rok zlevní. Na pražské burze je pokles cen elektřiny, nyní se prodává jedna megawatthodina na rok 2010 elektřiny za 1400 korun (53 eur).

Za stejnou cenu přitom nakoupil ČEZ elektřinu i na rok 2008. Pokud se příznivá situace na burze udrží, mohly by ceny pro domácnosti i firmy poklesnout v příštím roce o 9 procent a být tak stejné jako loni. Obchodníci navíc předpokládají, že elektřina může ještě mírně zlevnit.

Jaký tarif si domácnosti mají zvolit, aby co nejvíc ušetřily? Na současné příznivé situaci mohou vydělat zákazníci ČEZu, kteří si zvolí tarif z tzv. klouzavých produktů (měsíčních a čtvrletních). Každý měsíc či čtvrt roku jim tak ČEZ bude účtovat cenu podle toho, kolik za ni skutečně zaplatil na burze. POZOR! - Pokud máte o tyto tarify zájem, volejte zákaznickou linku ČEZ. Riziko u této volby ale představuje fakt, že se cena během roku může vyhoupnout i výše, než je cena stanovená na celý rok, přestože to teď vypadá opačně.

Je pro domácnosti výhodné zmrazit si ceny na rok 2010?
V současné chvíli to vypadá, že není, cena elektřiny pořád padá. Odborníci ale nechtějí přesně říct, jak se i dál bude vyvíjet. Na případné zmrazení ceny je čas do konce února, takže zatím je asi nejlepší vyčkávat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi