Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dcera J. F. Kennedyho ambasadorkou. „Má číslo na Bidena,“ těší se Austrálie

Autor: mav, SMH - 
16. prosince 2021
18:00

Americký prezident Joe Biden si za svou velvyslankyni v Austrálii vybral Caroline Kennedyovou, poslední z dětí prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Australané si pochvalují, že jí Biden bude naslouchat, neboť jde o představitelku mocného klanu Demokratické strany, přímo „šlechty“, píše The Sydney Morning Herald.

Ve středu Bílý dům ohlásil nominaci Kennedyové na post v Austrálii. Není to pro ni první služba v diplomacii: V letech 2013-17, za prezidenta Baracka Obamy, byla velvyslankyní v Japonsku. Pokud ji Senát dle očekávání potvrdí, bude první ženou v čele americké ambasády v Canbeře – a coby příslušnice jedné z nejvěhlasnějších politických dynastií Ameriky přinese nevídanou váženost i lesk, píše severoamerický korespondent SMH Matthew Knott.

„Má blízko k prezidentovi, zasedala ve výboru, který ho prezidentu Obamovi roku 2008 doporučil za viceprezidenta,“ připomíná významnou roli Kennedyové v Demokratické straně Dennis Richardson, bývalý australský velvyslanec v USA. „Je hotová šlechta Demokratů. Také zná asijsko-pacifický region, byla ambasadorkou v Tokiu. Její jmenování jednoznačně zdůrazňuje důležitost, jakou Bidenova vláda přikládá vztahu s Austrálií,“ pochvaluje si vysloužilý diplomat. „Je vždy lepší mít politického nominanta, který zná prezidenta osobně, než kariérního diplomata z ministerstva zahraničí, jaký by v Bílém domě nemusel mít velkou váhu,“ připomíná Richardson dvě možnosti, jimiž se vybírají (nejen) američtí velvyslanci.

„Je zkušená diplomatka a celý život se pohybovala kolem nejvyšších pater politiky,“ přitakává Michael Fullilove, šéf australského politologického think-tanku Lowy Institute. „Může zavolat Joeu Bidenovi, a to je u amerických velvyslanců v Austrálii vzácné,“ řekl Sydney Morning Heraldu.

O její nominaci se šuškalo už od května, ale až teď ji Biden formálně nominoval. Ještě ji musí potvrdit Senát. V něm sice mají většinu prezidentovi Demokraté, jenže opoziční Republikáni v poslední době nominace velvyslanců blokují.

Za 11 měsíců od nástupu Bidena mu tak Senát schválil jen každého šestého z nominovaných, uvedl ministr zahraničí Antony Blinken. Standardně prý touto dobou bývá 70-90 % nominací odhlasováno. „Je to obrovský problém. Senát musí jednat, kvůli národní bezpečnosti,“ cituje Blinkena SMH.

Velvyslanec chybí i Česku, Číně a Británii

Bez formálního šéfa tak je například ambasáda u dalšího blízkého spojence, v Londýně, i u rivalů v Pekingu. I české velvyslanectví už rok vede jen níže postavená chargée d’affaires, v Schönbornském paláci teprve čekají, jakého ambasadora jim prezident bude chtít poslat.

Austrálie však je na ambasádu bez ambasadora zvyklá, předchozí prezident Donald Trump ho jmenoval až v listopadu 2018, rok a tři čtvrtě po nástupu, Arthur B. Culvahouse Jr. do Canberry dorazil až v březnu 2019. Nesloužil tak ani dva roky, skončil 19. ledna 2021 s prezidentem Trumpem.

Vedle Kennedyové nyní Bílý dům oznámil další hvězdnou nominaci: V maličkém Belize ve Střední Americe má USA zastupovat Michelle Kwanová (41), pětinásobná mistryně světa v krasobruslení. Pro George Bushe mladšího, Obamu i Bidena už dělala neplacenou vyslankyni a poradkyni pro veřejnou diplomacii.

První dcera v Bílém domě

Caroline Kennedyová se narodila roku 1957 Jackovi a Jackie Kennedyovým. John Fitzgerald Kennedy Junior (John-John) se narodil 17 dní po otcově zvolení. Už za jeho úřadování přišel na svět nejmladší Patrick, který však zemřel dva dny po porodu (a pár měsíců před otcovým zavražděním); porod nepřežila ani nejstarší sestra Arabella.

V Bílém domě Caroline žila od tří let; v pěti se objevila na obálce magazínu Life, v sedle hřebečka Macaroniho, kterého jí věnoval viceprezident Lyndon Johnson. Rok nato se idylický obraz první rodiny, který Kennedyovi budovali, roztříštil, když prezidenta zastřelili v Dallasu. Z pohřbu pochází obrázky, kterak malá Caroline drží za ruku matku Jacqueline a poklekají před rakví.

Za pět let byl zavražděn i Jackův bratr, blízký spolupracovník a očekávaný nástupce Bobby – další ze smutných epizod, jež „prokletý“ klan provázejí dodnes. Například Carolinin bratr John zahynul při pádu svého letadla roku 1999, ona je tak jediný žijící potomek slavného prezidenta.

Caroline studovala na exkluzivních soukromých školách, vyzkoušela si stáže v redakci The New York Daily News a u dalšího strýce, demokratického senátora Teda Kennedyho (†77). Na Harvardu vystudovala bakaláře umění, posléze byla asistentkou výzkumu v televizním a filmovém oddělení Metropolitního muzea umění v New Yorku. Tam se seznámila s manželem – designérem Edwinem Schlossbergem. Brali se roku 1986, za družičku jí šla sestřenice Maria, později manželka Arnolda Schwarzeneggera a tedy první dáma Kalifornie.

S manželem (poslední roky už spolu nežijí) má Kennedyová tři děti: Herečku Rose (33), novinářku Tatianu (31) a Jacka (28), který má ambice následovat své předky do politiky.

Caroline Kennedyová se snažila chránit odkaz klanu pomocí několika knih o rodinné historii, rovněž sloužila jako čestná prezidentka otcovy prezidentské knihovny a muzea. Vyhýbala se skandálům, jakými třeba proslul její kontroverzní bratranec Robert F. Kennedy jnr, v současnosti jeden z nejznámějších konspirátorů a odpůrců očkování v USA, jak připomíná SMH.

A politicky se také začala angažovat. V roce 2000 se postavila za Baracka Obamu, když se v primárkách ucházel o nominaci Demokratů do prezidentských voleb. Roku 2008 chtěla usilovat o senátorské křeslo za New York, jež uvolnila Hillary Clintonová, ale závod vzdala.

Roku 2013 ji Obama jmenoval velvyslankyní v Japonsku, což tehdy budilo kritiku, že nemá dostatečné zkušenosti. „Není expertkou na Japonsko ani mezinárodní vztahy, nikdy nezastávala volený úřad a nebyla diplomatkou,“ kritizoval „pochybnou“ volbu komentář v Los Angeles Times.

Triumf v Japonsku

Ale po třech letech, kdy končila, „dosáhla ohromné popularity u japonských občanů a hrála důležitou roli v posílení americko-japonských vztahů,“ zhodnotil americký think-tank East-West Centre.

„Hrála důležitou roli při připomínání 70. výročí konce druhé světové války, jež kulminovalo historickými návštěvami prezidenta Obamy v Hirošimě a premiéra Abeho v Pearl Harboru,“ informuje středeční tisková zpráva Bílého domu. „V listopadu 2021 za své úsilí o utužování americko-japonského spojenectví obdržela velkostuhu Řádu vycházejícího slunce, nejvyšší možné vyznamenání, jaké může dostat cizinec.“

V únoru 2020 se pak opět postavila za správného koně, pro prezidentskou volbu podpořila Bidena. A to v čase, kdy měl obtíže se získáváním zastání u stranické základny. „Vyzařoval americký optimismus a velkorysého ducha. Sděloval i nepříjemné zprávy, ale v soukromí, zkušeně a s úctou,“ vychvalovala jej na stránkách listu The Boston Globe vzpomínkou na návštěvu tehdejšího viceprezidenta v Japonsku za jejího úřadování, nazvanou Joe Biden na prezidenta.

Teď se to Kennedyové zúročuje, dostává post v zemi, která zřejmě bude stále důležitějším spojencem USA – už i kvůli rostoucímu napětí a spory s Čínou, které silně pociťují obě země.

„Ambasadorka Kennedyová je od prezidenta výtečná volba, přinese hluboké porozumění zásadní důležitosti australsko-amerického spojenectví, jakož solidní zkušenost z regionu,“ chválí ji její předchůdce z let 2013-16 John Berry, později prezident australsko-americké asociace. „Prezident Biden se na tento region plně soustředí a zjevně posílá do Austrálie toho nejlepšího, koho může Amerika nabídnout.“

„Má přímou linku na prezidenta, to bude pro její úspěch klíčové,“ věří Joe Hockey, další bývalý velvyslanec Austrálie v USA. „Hodně to vypovídá o pevném vztahu mezi USA a Austrálií, že prezident Biden vysílá někoho z honorace Demokratické strany.“

Oceňovat ji mohou jak političtí zasvěcenci, tak všichni ostatní: „Má legendární jméno a bude u Australanů vyvolávat ohromný zájem,“ usuzuje politolog Fullilove. Exdiplomat Richardson má proto malé varování: „Bude důležité, aby ji australská veřejnost brala jako profesionálku a ne jako celebritu, kterou nikdy být nechtěla.“

Video  Podívejte se na trailer k filmu Jackie.  - Youtube/Foxsearchlight
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi