Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kvůli jedné večeři lockdown a drastická opatření tří velkoměst. Čína tak chce odolat i omikronu

Autor: mav, SCMP - 
1. prosince 2021
05:00

Čína nadále spoléhá na nulovou toleranci neboli politiku zero covid – tvrdě se snaží utnout každé ohnisko infekce, než se rozbují. Jediné setkání přátel takto bleskově zabrzdilo život hned tří mnohamilionových měst, píše South China Morning Post.

Třem ženám v Šanghaji diagnostikovali covid-19 ve čtvrtek ráno. Ukázalo se, že předchozí víkend si vyrazily do sousedního Su-čou, na večeři s přáteli z dalšího města, Chang-čou. Oba dva tyto muže úřady ihned vystopovaly, téhož dne večer jim testy vyšly rovněž pozitivní, jakož i dalšímu blízkému kontaktu ze Su-čou.

Následovaly tvrdé kroky radnic. V Šanghaji se ve 12 nemocnicích zavřely urgentní příjmy i ambulantní péče. Do sousedních provincií přestalo jezdit padesát autobusových linek, jen za pátek se zrušilo 500 letů, uvádí AFP. Trasovači zatím poslali do karantény 182 blízkých kontaktů oněch tří žen i 337 dalších lidí; všichni měli testy negativní, stejně jako dalších víc než 54700 urgentně testovaných obyvatel Šanghaje.

Jediný pozitivní test v kampusu Čeťiangské univerzity v Chang-čou zavřel výuku, jež se přesunula na internet; studenti museli i přes noc stát frontu na testy.

V Su-čou, kde se oněch šest infikovaných přátel sešlo, do pátečního rána úřady otestovaly 510 jejich blízkých kontaktů, 823 kontaktů těchto kontaktů i 23 tisíc dalších lidí. Všichni negativní. Přesto radnice zavřela školy a vybídla obyvatele, ať město opouštějí jen v nejnutnějších případech a s čerstvým negativním testem. Odložily či zrušily se všechny možné akce – koncerty, sport, trhy, přednášky, výstavy… Snoubenci mají pro svatbu hledat pozdější termín, pohřby se mají zjednodušit. Zavřela se kina, fitness centra, salony krásy i bary.

V polovině října řádila v Číně varianta delta, v 21 provinciích se nakazilo na 1300 lidí, než se ji podařilo zadržet. Od té doby byl zase v zemi docela klid, v zemi s 1,4 miliardy obyvatel přibývají jenom desítky případů denně. Jsou však obavy, že s přicházející zimou budou lidé trávit více času uvnitř a koronaviru, zvláště variantě delta, se bude zase dařit víc. Nadále bude Peking sázet na rázná opatření a strategie, které už ostatní země v regionu opustily – potlačovat ohniska hned v zárodcích přestávaly zvládat, a tak se s epidemií smířily a důraz teď kladou spíš na očkování; nemocnice holt musejí nápory zvládnout.

„Ohnisko v Šanghaji je třeba vnímat jen jako jednu z řady epizod v národním boji s epidemií na podzim a v zimě,“ říká Čang Wen-chung, epidemiolog šanghajské nemocnice Chua-šan. „Podobné bitvy nás zřejmě čekají i v budoucnu. Výzvou a prioritou naší preventivní práce bude v co nejkratším čase a s co nejmenším dopadem na veřejnost udržovat dynamický nulový covid.“

Tvrdá strategie zatím fungovala na nakažlivější variantu delta, kterou Čína skoro nepoznala. A co nová varianta omikron, jež teď budí ve světě ještě větší obavy?

„Omikron se objevil nejen v Africe, ale i v řadě zemí jinde, už se mohl šířit komunitně, tedy je vysoká šance, že se tato varianta objeví i v Číně,“ řekl podle SCMP Sü Wen-po, šéf Národního institutu pro kontrolu a prevenci virových nemocí. Věří však, že i když má tato varianta dost mutací, pořád je to SARS-CoV-2 a budou ji zachycovat standardní testy, a tedy bude nadále fungovat čínská strategie nulové tolerance. Podle něj ani nutně nemusí být nakažlivější než delta či lépe unikat imunitě. 

Účinek očkování na omikron je ještě potřeba prostudovat, ale soudí, že fungovat budou – na rozdíl třeba od šéfa amerického výrobce vakcín Moderna, který přiznal obavy z nižší účinnosti. Zatím Sü vybízí veřejnost k dodržování starých známých opatření – roušky, rozestupy, hlídat si zdraví a cestovat jen v nutných případech, cituje ho CGTN.

Video  Sinolog Jiří Hudeček o represích v Číně v souvislosti s koronavirem. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi