Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tálibán osvobodil věznici plnou svých bojovníků. Ze zajatců jsou teď bachaři

Autor: BBC, mav - 
28. září 2021
17:07

Jedním z klíčových momentů nedávného dobývání Kábulu bylo, když Tálibán osvobodil tisíce vězňů z hlavního nápravného zařízení metropole. Někteří ve věznici Pul-e-Čarchí zůstávají – ale jako dozorci, ukázal reportér BBC.

Jeremy Bowen přiletěl do Kábulu 22. září a řadoví členové i představitelé Tálibánu mu zjevně vycházejí vstříc. Vzali ho s kameramanem třeba i na exkurzi do věhlasného kriminálu Pul-e-Čarchí, formálně zvaného Afghánská národní věznice, proslulého už od dob ruské okupace v 80. letech.

V listopadu 2019 podle BBC v zařízení pykalo deset tisíc vězňů, z toho dva tisíce zajatých Tálibů. USA sem přesouvaly i některé zajatce, které protiprávně držely na své základně Guantánamo.

Záběry Mashal Afghan News z poloviny srpna ukazují věznici obklopenou bojovníky Tálibánu, kteří její obyvatele propouštějí do ulic hlavního města. Třebaže jde o nepřátele, pustili i bojovníky Islámského státu, teroristické organizace radikálnější než Tálibán.

„Bylo to tvrdé věznění. Je to tu plné švábů, pěkně špinavé,“ popisuje vnitřek věznice reportér Bowen. „Jak můžete vidět, odešli ve spěchu. Všechny jejich věci, dokonce tu ještě vyprané prádlo visí na šňůrách, které si tu natáhli. Sotva se brány otevřely, ti chlapi prostě prchali.“

Napřed ale uprchli bachaři. Po celém Afghánistánu se bortila státní správa i ozbrojené složky, sotva odešla západní vojska. Tálibán k ovládnutí země nyní nepotřeboval příliš bojovat.

V hlavním bloku si Tálibové udělali v rámci možností pohodlí. Ale trpěli zimou. „Prostory si od úřadů museli pronajímat za velké peníze, bavíme se o sto dolarech,“ zjistil Bowen.

Podle mužů, kteří ve věznici zůstali v nových rolích, si to Tálibán vevnitř řídil po svém, snažili se udržovat nějakou soudržnost. Islamisté se starali i o klasické kriminálníky nebo drogově závislé, kteří v jejich prostoru také končili. Prý se jim Tálibové jejich neřesti snažili rozmlouvat. Stejně se ve vězení prodávala spousta heroinu, s čímž souviselo korumpování dozorců.

Jak předloni popsala afghánská novinářka BBC Zuhal Ahadová, svůj Blok 6 měli Tálibové pod kontrolou. Když ho chtěla navštívit, nerozhodovali o tom dozorci, nýbrž představitelé Tálibánu ve vězení. „Překvapilo mě, že nemají mundúry, byli oblečení klasicky, jak vidíte na videích, tradiční oděvy, turbany. Byli čistí a voněli parfémem, jaký používají muži na afghánském venkově,“ popsala reportérka.

„Napřed jsem se bála, ale uvnitř to vůbec nepůsobilo jako vězení. Všichni Tálibové chodili volně, bavili se, myli si tváře i nádobí, bylo to jako v normální domácnosti na venkově. Na zdech fotky Mekky a Mediny, vodopádů, zahrad,“ uvedla Ahadová. Duchovní Tálibánu se těšil úctě spoluvězňů, vedl jakousi náboženskou výuku.

Hafízulláh Afzal se nyní reportéru Bowenovi představil jako jeden z těch, kteří ve věznici zůstali. Coby vězeň tu prý strávil deset let, během kterých ho bili a mučili. Dokládá to fotkami na mobilu. K Tálibánu se prý přidal po útoku na jeho domovskou vesnici. „Zaútočili na nás a zabíjeli naše děti. Všichni muslimové trpěli, viděl jsem to na vlastní oči,“ řekl reportérům BBC. „Přišli do mého domu, vzali korán, roztrhali ho a zahodili. Má duše nemohla přijmout, co udělali. Byli to Afghánci a Američané.“ Podobné krutosti páchali na civilistech i uniformovaných mužích bojovníci Tálibánu.

„Historicky si partyzánská a povstalecká hnutí posilovala pouta jako oddíl během dlouhého věznění. Dávalo jim to silnější identitu, možná i silnější vůli k vítězství,“ připomíná Bowen. „Hádám, že to se dělo i tady.“

Jeremy Bowen (61) má coby válečný a blízkovýchodní zpravodaj ohromné zkušenosti. Dělal rozhovory s Muammarem Kaddáfím či Bašárem Asadem, pokrýval americkou invazi do Iráku roku 2003 i balkánské války. Několikrát byl pod palbou.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi