Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Triumf Tálibánu a „svržení nadvlády“ obdivují i náckové v USA a Evropě, varuje analytik

Autor: mav, CNN - 
2. září 2021
18:37

Islamisté jsou pro bílé nacionalisty snad největším strašákem, paradoxně jim však teď mnozí z nich tleskají. Jak se západní vojska stáhnula z Afghánistánu a Tálibán hladce převálcoval prozápadní vládu, z krajní pravice zní slova obdivu, píše CNN.

Na internetových platformách využívaných protivládními, rasistickými a dalšími násilnými extremistickými skupinami se v posledních týdnech objevilo několik znepokojujících trendů. „Včetně vykládání aktivit Tálibánu jako úspěchu a modelu,“ prohlásil John Cohen, šéf analytického odboru amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti, na telekonferenci s představiteli policejních sborů.

Na fórech krajní pravice zaznívají pochvaly jako „Tálibán to udělal dobře“, „měli bychom se poučit“.

„Z toho máme poněkud obavy,“ uvedl anonymně pro CNN někdejší činovník ministerstva vnitřní bezpečnosti. Například debatéři poukazovali na skutečnost, kterak pouhých 80 tisíc Tálibů vypráskalo celou afghánskou vládu se statisíci vojáky a policisty.

„Představte si podobnou skupinu na Západě, čeho by mohli dosáhnout. Malá skupina motivovaných mužů může porazit největší supervelmoci. Když mohou oni, můžeme i my,“ cituje na Twitteru další projevy z extremistických webů Rita Katzová, ředitelka nevládní organizace SITE Intelligence Group specializované na online projevy extremismu.

Není to jen věc Ameriky, Katzová připomíná podobné diskuze o násilném skoncování s politiky západních zemí „v přítomnosti či budoucnosti“, které se vedou mezi skandinávskými neonacisty NRM (Hnutí nordického odporu).

Triumf Tálibánu budiž „lekcí z lásky k vlasti, ke svobodě a k náboženství“, cituje bulletin SITE další projevy pravicových extremistů. „Tihle rolníci s minimálním výcvikem bojovali, aby získali zpět svou zemi od globohomo,“ hlásala jiná diskuze. Globohomo je oblíbený termín krajní pravice, kterým označují „zlou globální elitu“ ovládající média, finance i politiku. „Vybojovali si zpěv vládu, udělali své národní náboženství zákonem a popravili odpůrce,“ psal další rasista. Islám je prý sice „jed“, ale také zaslouží určitý respekt. „Kdyby bílí muži na západě měli stejnou kuráž jako Tálibán, nevládli by nám teď Židi.“

Další extremisté obdivují nesmiřitelnost, ba krutost Tálibánu vůči homosexuálům i přísná omezení pro ženy. Už před časem se krajní pravicí šířil pojem „bílá šarí’a“ – že by se ženy měly zavřít doma, jako to dělají radikální islamisté.

Ostatně nedávno nechvalně proslulo americké hnutí Proud Boys (Hrdí chlapci), které na krajní pravici vystupuje proti vládě a také proti ženám; sehráli významnou roli v napadení amerického Kongresu 6. ledna 2021, když ještě Donald Trump odmítal uznat porážku v listopadových prezidentských volbách.

Proti uprchlíkům

Vedle toho krajní pravice klasicky horlí proti přijímání Afghánců, byť se nyní vlastně jedná o „nepřátele jejich nepřátel“ – spolupracovníky NATO v bojích proti islamistickým radikálům, potažmo další lidi, které by radikálové z Tálibánu dost možná chtěli zlikvidovat.

Současné dění v Afghánistánu američtí nacionalisté komponují do své oblíbené spiklenecké teorie „velké výměny“, původem z Francie, která tvrdí, že francouzská, respektive americká vláda aktivně podporují imigraci příslušníků jiných národů a etnik, aby nahradili dominanci „tradičních“, rozuměj bílých, obyvatel.

„Jsou obavy, že by tyto výklady mohly podněcovat násilné akty mířící na přistěhovalecké komunity, jisté náboženské obce nebo lidi přesídlené do USA,“ uvedl Cohen z ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Ostatně americké rozvědky už nějakou dobu považují za větší hrozbu domácí teroristy než ty zahraniční. „Domácí násilný extremismus, vlci samotáři nebo volná sdružení jednotlivců následujících ideologie nenávisti a dalších extremismů, kteří jsou ochotní a schopní tyto ideologie prosazovat nezákonně, protiprávně a násilně, to jsou v tuto chvíli největší hrozby,“ konstatoval v březnu ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas, jak psala CNN.

Jen den předtím osamělý útočník Robert Aaron Long (21) zastřelil osm lidí, včetně šesti masérek asijského původu. Obžaloba 30. prosince oznámila, že za domácí terorismus a násilí z nenávisti (vůči rase a pohlaví) požaduje trest smrti, informovala agentura Reuters.

Video  Bojovníci Tálibánu na zahradě u paláce  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi