Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
2. září 2021
05:00

Poslední vojáci USA opustili Kábul, nechali po sobě v Afghánistánu i vojenskou techniku. Poradce předsedy vlády v otázkách migrace a arabista Petr Pelikán v Epicentru na Blesk.cz promluvil o tom, jak se Tálibán změnil za 20 let mise USA a západních spojenců. Varoval před novou migrační vlnou i tím, že Tálibové coby obchodníci mohou zbraně, které jim spadly do klína, prodat vlastně komukolivi.

„Vývoje s migrací se hodně bojím. Nezávisí na tom, co se děje v těch zdrojových zemích, ale na tom, jak benevolentní jsou ty cílové země. A tím, že jsme začali importovat ty takzvané spolupracovníky, tomu napomáháme,“ zpochybňuje arabista Petr Pelikán způsob, jakým byli tito lidé prověřováni.

„Kladu si otázku, koho jsme vlastně evakuovali. Joe Biden řekl, že jsme odvezli 120 tisíc lidí. Od roku 2015 tam fungovala výcviková mise, ve které bylo okolo 15 tisíc zahraničních vojáků. Nevím, kolik tam bylo obchodníků, humanitárních organizací a tak dále, ale taky nevím, podle čeho se ti spolupracovníci vybírali. Jestli každý policista, kterého jsme tam učili dělat vpravo v bok, si zasloužil byl evakuován,“ přidává s tím, že situace na místě byla natolik nepřehledná, že důkladné prověření bylo nemyslitelné.

Nejen české zbraně v rukou narkobaronů a teroristů?

Po stažení vojsk z Afghánistánu padly do rukou Tálibánců také moderní zbraně, kterými Spojené státy tamní armádu v uplynulých letech zásobovaly. Podle Pelikána se ale těchto rukou dlouho neohřejí.

„Tálibové neměli nikdy ambice vyvážet svůj způsob života do zahraničí. Ty zbraně spíš klidně prodají úplně komukoli, kdo je bude chtít použít někde úplně jinde. Prodají to stejně dobře Číňanům, pokud by je například chtěli Číňané studovat, kolumbijské narkomafii, nebo teroristické skupině, která chce útočit v Evropě,“ upozornil. Jenom Česká republika dodala do Afghánistánu v průběhu let tisíce tun munice, dělostřeleckou techniku, nebo bitevní vrtulníky.

 

 

peggysue ( 2. září 2021 10:29 )

Já se divím, že ty zbraně před odchodem buď nevyhodili do vzduchu nebo nějak nepoškodili. A třeba do nějakých budov, vrtulníků nebo aut dát odposlechy, když už to nešlo zničit.

andy_k ( 2. září 2021 09:35 )

Bůh žehnej Americe a Severoatlantickému paktu NATO!

hahans ( 2. září 2021 08:06 )

Teprve dnes se dozvídáme, že nejen USA, ale i my jsme tam Tálibánu darovali zbraně. No nevadí, koupíme si od USA jiné. Blbí ovčané to zaplatí !

Pipina Královská ( 2. září 2021 06:32 )

Zavažte tomu ptákovi už někdo zobák 👎

diskutujici ( 2. září 2021 05:45 )

Ameriko, děkujeme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa