Transparent s urážlivým a rasistickým nápisem „Kamara - just a nigger“ (Kamara, jen negr)  byl zveřejněn koncem března. Bezpečnostní kamery zachytily s transparentem několik mužů ještě předtím, než byl nafocen a zveřejněn, jejich záběry kriminalisté zveřejnili začátkem srpna.

V rámci prověřování případu probíhá i mezinárodní spolupráce, která je časově náročná. Jelikož zatím tyto provedené kroky nepřispěly k objasnění věci, zveřejňujeme záběry mužů až nyní,“ vysvětlil tehdy mluvčí pražských policistů Jan Daněk s tím, že případem se zabývají kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu. „Tento případ je prověřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, za což pachateli v případě odsouzení hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ dodal mluvčí. 

S muži zachycenými na záběrech kriminalisté chtěli hovořit, několik z nich se podařilo ztotožnit. „Jejich výslechy nicméně nepřinesly posun v prověřování a případ byl odložen. Nepodařilo se totiž ztotožnit osobu, která fotografii zveřejnila na internetu. Jestliže se v budoucnu objeví nové skutečnosti, které by ukazovaly na konkrétního pachatele, bude případ znovu otevřen,“ uvedl Daněk koncem září.

Rasistická urážka?

Čin souvisí s incidentem, který se odehrál na březnovém odvetném utkání osmifinále Evropské ligy mezi pražskou Slavií a skotskými Rangers, které Slavia 2:0 vyhrála, a tak postoupila. Fotbalista Slávie Ondřej Kúdela v 87. minutě cosi pošeptal skotskému záložníkovi Glenu Kamarovi, ten následně obránce obvinil z rasistické urážky a z toho, že ho nazval opicí. Kúdela připustil, že finského hráče tmavé pleti počastoval nevybíravě, ale rasistickou urážku popírá. Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA slávistu v dubnu potrestala trestem na 10 zápasů.