Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamová jako první dáma čelila ponížení a urážkám, odhaluje bodyguardka Evy ve své knize

Autor: Darina Jíchová - 
29. května 2021
06:00

Michelle Obamová coby první dáma Spojených států ve svých službách měla bodyguardku Evy Poumpourasovou. Žena ve svých pamětech vzpomíná na to, čemu všemu Obamová jako první Afroameričanka na postu první dámy USA musela čelit, uvedl magazín People.

„Musela snášet jisté ponižování a narážky, tomu nečelila žádná její předchůdkyně,“ uvádí ve svých memoárech veteránka tajných služeb. Dále píše, že Obamová byla terčem „až šokujících rasistických urážek“ během prezidentství svého manžela, exprezidenta Baracka Obamy, v letech 2008-2016. „Lidé o ní v podstatě mohli říkat, co chtěli, pokud ji přímo neohrožovali,“ vysvětlila Poumpourasová.

Její kniha „Becoming Bulletproof“ (Být neprůstřelná - pozn. aut.) popisuje také některé události rasistické šikany zaměřené na Obamovou. Bodyguardka uvedla, že Obamová byla neustálým terčem tvrdé a bolestivé kritiky určité části veřejnosti. „Byla první černošská první dáma Spojených států a já byla její ochranka. Pamatuji si, jak jsme ji vezli do školy, kde měla pronést proslov, jeli jsme po mostě, kde stáli lidé s transparentem se šíleně rasistickým nápisem. Byla to narážka na ni,“ vzpomíná Poumpourasová.

Před urážkami Obamovou chránit nemohla

„Vybavuji si, že jsem cítila absolutní vztek, naším úkolem je chránit první rodinu nejen před fyzickými útoky, ale i těmi psychickými. Nevím, jestli si transparentu všimla, pokud ano, nedala na sobě nic znát,“ dodala bodyguardka. Nejvíc ji podle vlastních slov mrzí to, že Obamovou před rasistickými urážkami nemohla nijak bránit.

„Máme tady svobodu projevu, i když nějaké výroky můžu považovat za špatné, právo mi nedává žádnou moc proti těm slovům vystoupit a zabránit jim,“ vysvětlila Poumpourasová. Doplnila rovněž to, že někdy takoví lidé na Obamovou čekali přímo na místě, kde se měla účastnit nějaké události. „Výtržníky v tomto případě mohli odklidit pouze pořadatelé akce. Já jsem nemohla vystoupit a přikázat jim: Tohle neříkejte,“ objasnila.

Prezidenta měli za číšníka

„Ale organizátoři mohli přijít s tím, že takovéhle výroky považují za nepřijatelné, případně se bránit tím, že jsou lidé na jejich soukromém pozemku, a tak je vyzvat, aby odešli. Bylo pro mě těžké jen přihlížet, ale musím dodržovat zákony,“ píše bodyguardka. Obamovi se netají tím, že se jako první pár už dříve setkali s rasismem.

„Měl na sobě smoking, byli jsme na večeři, kde byl dress code black tie, a stejně se na Baracka někdo obrátil s tím, aby mu donesl kafe. Neviděli ho jako prezidenta,“ zavzpomínala sama Obamová na jeden z incidentů. O tématu rasismu mluví velmi často, Obamová se bojí toho, že mu budou čelit i jejich dcery Sasha a Malia.