Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Feri není první, koho dohnaly sexuální aféry. Komu z politiků už zlomily vaz?

  • Autor: mach,sova - 
    28. 5. 2021
    05:00

    Dominik Feri (TOP09) není jediným politikem, na kterého padla tíha sexuálního obvinění. Sexuální skandály v politice jsou odnepaměti. Na někoho praskne jiná sexuální orientace, na někoho nemanželské dítě. Bývalý francouzský prezident François Mitterrand často prohlašoval, že kdo nezahýbá, není Francouz. Co by tak asi řekl o italském sexuálním matadorovi Silviu Berlusconim, jehož vilu hříchu navštívil i někdejší premiér a šéf ODS Mirek Topolánek?

    Sexuální skandál dnes již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho po delší době otevřel tabuizované a často zlehčované téma sexuálního obtěžování. Obvinění oblíbeného politika vzbudilo nejen na sociálních sítích řadu reakcí a otázek. V každém případě Feri není jediný, kdo podobnému obvinění čelí. Kvůli sexuálnímu obtěžování v minulosti houfně opouštěly ministerstvo školství úřednice během řízení tehdejšího ministra Marcela Chládka (ČSSD). Jiří Čunek z KDU-ČSL kvůli stejnému obvinění skončil u soudu. 

    Poslanec Dominik Feri a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020) Poslanec Dominik Feri a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 1.Dominik Feri (TOP 09)

    Bývalý poslanec TOP 09 a někdejší čtyřka pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro říjnové sněmovní volby Dominik Feri čelí obviněním několika žen z nevhodného sexuálního chování během let 2015 až 2020. Sérii svědectví jeho obětí přinesl Deník N a Alarm. Politik sice odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, ale současně se omluvil za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. A rezignoval.

    Informace o nevhodném chování mladého poslance prosakovaly mezi studenty a novináři roky. V roce 2017 se Feri přihlásil ke kampani MeToo, která se obecně zabývá respektem k ženám a osvětou v oblasti sexuálního násilí. Osudným se mu stal tweet, pod kterým se rozjela živá diskuse. Mezi komentáři se objevily nejen drby, ale také vážná obvinění. Případem se začala zabývat policie, zatím ale nikoho neobvinila. 

    Dominik Feri (TOP 09) v červnu 2019 při jednání o důvěře vládě Dominik Feri (TOP 09) v červnu 2019 při jednání o důvěře vládě | Foto Blesk - Mária Rušinová

  • 2.Marcel Chládek (ČSSD)

    Řekl mi, ať zamknu dveře,“ vzpomíná na pracovní cestu s ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) jeho asistentka. „Odpověděla jsem mu, že je již pozdě a že bychom to mohli probrat zítra. S tím nesouhlasil a řekl mi, ať si sednu k němu na gauč. Byla jsem připravená, že kdyby si cokoliv troufl, začnu křičet. Bylo to na mě možná i vidět. Byla jsem dost strnulá. Řekl mi: Uklidněte se, uklidněte se. Což se mi nepovedlo, a tak dodal: Kdybych vás chtěl do postele, tak už byste tam dávno byla. Ani to mě neuklidnilo. Sáhl mi tedy ještě na ruku.“

    Marcel Chládek si údajně nechal přezdívat „Bivoj“, v narážce na jeho deklarované četné úspěchy u žen Marcel Chládek si údajně nechal přezdívat „Bivoj“, v narážce na jeho deklarované četné úspěchy u žen | Koláž Blesku

    Chládek nadával zaměstnancům resortu nevybíravými výrazy, ponižoval je a rád na ně křičel před dalšími svědky. Vzhled jedné z kolegyň měl jednou okomentovat slovy: „Vypadáte lahodně“.

    Z kanceláří na ministerstvu byl prý slyšet nejen křik, ale i pláč. Kauzu naplno otevřel na konci května 2015 deník MF Dnes. Chládkův úřad od jeho nástupu 29. ledna 2014 mělo opustit podle tehdejších informací deníku devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Ministr byl za nevhodné chování nakonec vyhozen z vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

    Marcel Chládek (ČSSD) Marcel Chládek (ČSSD) | Michal Beránek / Sport

  • 3.Jiří Čunek (KDU-ČSL)

    Několik let plnil titulní strany médií spor tehdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka a jeho sekretářky Marcely Urbanové. Ta ho obvinila ze sexuálního obtěžování. Čunek si v případě své bývalé sekretářky nebral servítky a přes média jí posílal vzkazy týkající se jejího vzhledu.

    „Je to ledová královna, na radnici máme hezčí ženské, za kterými se chlapi otáčejí,“ tvrdil. Podle advokátky Urbanové, Kláry Veselé-Samkové, svoji asistentku urážel jako ženu. Urbanové v roce 2011 došla trpělivost a po Čunkovi chtěla deset milionů korun za zásah do osobnostních práv. Jiří Čunek nakonec své bývalé sekretářce zaplatil 80 tisíc korun za poškození pověsti a omluvil se za některé výroky vůči její osobě. 

    Jiří Čunek Jiří Čunek | Blesk

  • 4.Radek John (VV)

    Novinář a bývalý ministr vnitra za Věci veřejné Radek John několik let tajil před svou tehdejší manželkou, herečkou Zlatou Adamovskou, nemanželskou dceru. Celá situace vyplavala na povrch kvůli autonehodě, během které se zjistilo, že má John v autě dětskou sedačku. Tak se přišlo na to, že má bývalý politik nemanželskou dceru Terezu. Zlata Adamovská, která celou dobu nic netušila, požádala o rozvod a šestadvacetileté manželství skončilo.

    „Požádala jsem ho, aby odešel. Nebylo to velké rozmýšlení, protože jen blázen si dvakrát znovu sedne na rozpálenou plotnu,“ řekla herečka v rozhovoru Barboře Tachecí. Zjištění o nemanželské dceři svého muže byl pro ni šok.

    Radek John Radek John | Pavel Machan

  • 5.Bill Clinton

    Dlouhotrvající aféra amerického prezidenta Billa Clintona se stážistkou Monicou Lewinskou mezi lety 1995 až 1997 měla podle vlastních slov tehdejšímu šéfovi administrativy Spojených států sloužit jako lék na úzkost.

    Svůj poměr s Lewinskou ženatý Clinton nejprve popíral, důkazy se ale vršily, a tak na něj v roce 1998 Sněmovna reprezentantů podala ústavní žalobu za lhaní porotě a maření spravedlnosti. Impeachment ovšem Senát zamítl a Clinton se ve funkci udržel. Skutečnost, že porotě i americké veřejnosti lhal, přiznal až poslední den ve funkci prezidenta.

    Clinton byl ale potrestán jen symbolicky pětiletým zákazem právní praxe v Arkansasu a pokutou 25 tisíc dolarů. Pro Lewinskou ovšem byly následky skandálu neblahé. „Ocitla jsem se sama. Velmi sama, přede všemi sama. Opuštěná většinou klíčových postav té krize, které mě dobře a důvěrně znaly. Všichni se shodneme, že jsem udělala chyby. Ale plavat v moři samoty bylo děsivé,“ řekla v nejnovějším dokumentu společnosti Hulu, který se kauze věnuje.

    Monica Lewinská s Billem Clintonem Monica Lewinská s Billem Clintonem | Profimedia.cz

  • 6.József Szájer

    Křesla europoslance se loni vzdal maďarský europoslanec József Szájer, kterého belgická policie přistihla v době lockdownu v centru Bruselu na nedovoleném večírku s dalšími 24 muži. Kromě vyzrazené gay party na poslance prasklo i držení drogy extáze.

    Szájer byl třicet let členem vládnoucí maďarské konzervativní strany Fidesz a blízkým spolupracovníkem premiéra Viktora Orbána a zároveň zastáncem takzvané tradiční rodiny. Sám je ženatý a má dospělou dceru. Orbán označil chování Szájera za nepřijatelné a odporující hodnotám strany.

    Maďarský poslanec József Szájer nečekaně rezignoval. Potvrdil účast na nelegálním večírku (1. 12. 2020) Maďarský poslanec József Szájer nečekaně rezignoval. Potvrdil účast na nelegálním večírku (1. 12. 2020) | ČTK / AP / Tibor Rozsahegyi

  • 7.François Mitterrand

    Francouzský prezident François Mitterrand se se svou milenkou Anne Pingeotovou poprvé setkal v roce 1962, kdy už byl ženatý. Tehdy mu bylo 46 let a se svou o osm let mladší manželkou měl dva syny. Anne bylo teprve 19. V roce 1974 se jim narodila nemanželská dcera Mazarine. V roce 1994 zveřejnil týdeník Paris Match fotografii jeho dcery a Francouzi se dozvěděli o Mitterrandově velké tajné lásce.

    „Budu tě milovat až do svého konce,“ napsal někdejší šéf francouzské levice, jehož dvojí život vyšel oficiálně najevo až v roce 1994, tedy dva roky před jeho smrtí. Pingeotová vydala knihu Lettres à Anne (1962-1995; Dopisy Anně), která obsahuje 1200 milostných dopisů. Dokazují, jak velká a romantická láska to byla. Dopisy podle komentátorů potvrzují, že bývalý francouzský prezident byl kromě jiného i literárně nadaný. „Moje lásko, Anne. Mým štěstím je myslet na tebe a milovat tě. Bylas mým životním štěstím. Jak tě více nemilovat?“ napsal v posledním listu krátce před smrtí.

    Helmut Kohl na sumitu Evropského společenství v roce 1988 společně s britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a francouzským prezidentem Francois Mitterandem Helmut Kohl na sumitu Evropského společenství v roce 1988 společně s britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a francouzským prezidentem Francois Mitterandem | Reuters

  • 8.Silvio Berlusconi

    Neslavné prvenství v sexuálních skandálech patří italskému expremiérovi  a mediálnímu magnátovi Silviu Berlusconimu, který byl v roce 2011 obviněn z toho, že platil za sex dívce jménem Ruby, které ještě nebylo osmnáct let. 

    Karima alias Ruby při pozdějším výslechu na policii vypověděla o večeru na svatého Valentýna v severoitalském Arcore. Ruby naznačila, co tam kdo dělal, a vyprávění okořenila známými jmény z televize i parlamentu. Za tři večery dostala od premiéra 150 tisíc eur (3,75 milionu Kč) v hotovosti, zlaté šperky, hodinky a osobní vůz značky Audi. Měla říkat, že je vnučka Husního Mubaraka, aby se nikdo nepídil po příjmech. Egyptská ambasáda v Itálii příbuznost s prezidentem popřela.

    Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opustil po vyléčení kliniku v Miláně. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opustil po vyléčení kliniku v Miláně. | Reuters

  • 9.John Fitzgerald Kennedy

    „Propadám depresím, když se mi alespoň jednou za tři dny nepodaří nějakou ženu dostat,“ řekl jednou John Kennedy blízkému příteli. Mladá Jackie musela tento „kalich hořkosti Kennedyových“ vypít až do dna. Manžel ji podváděl s hollywoodskými kráskami, například Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburnovou. V jeho posteli skončila také o 16 let starší hvězda Marlene Dietrich. Nevyhýbal se ale ani sekretářkám, striptérkám a prostitutkám.

    Johnův zájem o ženy nepolevil ani poté, co se v roce 1961 stal prezidentem. S manželkou navenek tvořil dokonalý pár, ale soužití bylo pro Jackie spíše peklem. Na Johnově seznamu milenek najdeme i českou stopu v podobě Marielly Novotny (*1942). Narodila se v Londýně, od 16 let se živila jako striptérka a společnice. Všude o sobě rozhlašovala, že je neteří československého prezidenta Ludvíka Novotného. 

    Jackie Kennedy stála neoblomně po boku svého manžela. Jackie Kennedy stála neoblomně po boku svého manžela. | Mall TV

     

Video se připravuje ...
Další videa