Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Životní osudy ajťáka McAfeeho: Drogy, rozfofrované miliardy, válka s berňákem a smrt v cele

Autor: mav, The Independent - 
24. června 2021
16:00

Podnikatel narozený v Británii přišel v 80. letech s jedním z prvních antivirových programů. Jeho poslední léta však byla ve znamení kontroverzí, píše The Independent. John McAfee (†75) byl nalezen mrtvý v cele ve Španělsku, dopředu přitom tvrdil, že si sám život nevezme – ale že po něm jdou finanční instituce, jež se neštítí ani vraždy.

McAfee zemřel ve vězení jen pár hodin poté, co španělský soud souhlasil s vydáním McAfeeho do USA, které ho obvinily z daňových úniků a podvodů na investorech.

John David McAfee se narodil v městečku Cinderford na jihozápadě Anglie 18. září 1945. Matka byla Angličanka, otec americký voják sloužící za druhé světové války na tamní základně. Vyrůstal hlavně v americké Virginii, cítil se prý jak Američanem, tak Britem.

Otec byl agresivní alkoholik, sám se zastřelil, když bylo synovi 15 let. John pro BBC přiznal, že pak také hodně pil a fetoval, ale zvládl vystudovat matematiku na vysoké škole. Vyhodili ho však z doktorátu za to, že spal se svou studentkou. McAfee si ji ovšem vzal, uvádí BBC, a z matematiky se dal na programování.

Drogy v Silicon Valley

V 70. a 80. letech pracoval pro známá jména jako NASA, General Electric, Siemens, Univac a Xerox. „Většina mých šéfů užívala nějaké drogy. Konec konců jsem byl v technologickém odvětví, posouvali jsme hranice technologií i osobních experimentů. Musel jsem to skrývat před matkou a někdy i manželkou. Ale v některých firmách se fetovalo otevřeně, v kanceláři při obědové pauze,“ vzpomínal roku 2013 pro BBC.

Pak ho ale počátkem 80. let manželka opustila a zaměstnavatel vyhodil. „Roku 1984 jsem naposled požil drogy, pil alkohol, prostě jsem přestal a přidal se k Anonymním alkoholikům. Ale ten svět se mnou pořád zůstává: Tělo mám pokryté kérkami z té doby a snad se mnou zůstávají i některé ideje, koncepty, postoje. Proto si možná lidi myslí, že jsem trochu magor. Označovali mě za paranoidního, schizofrenika, divoké dítě Silicon Valley,“ uznal před lety pro BBC. A jak se viděl on sám?

„Jsem podnikatel. Jsem zvídavý a rád řeším problémy. Myslím, že skutečný pokrok přichází, když se vydáme mimo cestu, vylezeme z krabice, staneme se samostatnou osobou a nebojácně kráčíme cestami, na které by se jiní ani nepodívali. Takových lidí, kteří mají kuráž kráčet divočinou, jen aby ji prozkoumali, se nedostává.“

75. narozeniny Johna McAfeeho: ve znamení pobuřování a boji proti systému…

Takovou neprošlapanou cestou byly antiviry. Jak uvádí Independent, McAfee v roce 1987 založil softwarovou firmu McAfee Associates a vydal první komerční antivirový program. Brzy následovaly další a vznikla branže, jejíž obrat dosahuje miliard dolarů.

„Jako každý, kdo má peníze, jsem je rozfofroval“

U firmy a programu, které dodnes nesou jeho jméno, však podnikavý programátor nezůstal. Z firmy odešel roku 1994. Slušné peníze prodejem vydělal, ale už se ho netýkala částka, za kterou McAfee roku 2011 koupil gigant Intel: 7,6 miliardy dolarů (dnešním kurzem přes 160 miliard korun). Podle ABC obdržel 100 milionů, sám tvrdil, že daleko víc. „Jako každý, kdo má peníze, jsem je rozfofroval,“ řekl před čtyřmi lety pro ABC. Devět domů, umění, luxusní nábytek a dekorace včetně dinosauří lebky, letadla, automobilové veterány…

Po odchodu z McAfee Associates zakládal McAfee další technologické firmy, zdaleka však nedorovnal svůj dřívější sukces. Naopak se začaly hromadit průšvihy. Roku 2012 uprchl ze středoamerického Belize (kde se věnoval výzkumu bakterií), když ho tamní policie chtěla vyslechnout kvůli vraždě jeho souseda, amerického podnikatele. Roku 2019 ho zadrželi v Dominikánské republice a obvinili z dovážení zbraní. Téhož roku se na Twitteru přiznal, že osm let v USA neplatil daně a neodevzdal přiznání: „Zdanění je nelegální!“ hlásal.

Přestože se opakovaně vyjadřoval proti daním a finanční správě, chtěl do politiky. V letech 2016 a 2020 se chtěl zapojit do prezidentských voleb, ucházel se o nominaci Libertariánské strany.

Kromě daňových úniků byl obviněn z podvádění investorů a podvodů s kryptoměnami ve výši 13 milionů dolarů (276 mil. Kč), na kterém se podílel i jeho bodyguard Jimmy Gale Watson.

„McAfee a Watson zneužili široce využívanou platformu sociální sítě a nadšení investorů ve vznikající trh kryptoměn, aby pomocí lží a klamání vydělali miliony,“ cituje Independent manhattanskou státní zástupkyni Audrey Straussovou.

„Obžalovaní údajně využili McAfeeho účet na Twitteru, aby statisíce jeho odběratelů lákali na různé kryptoměny, přičemž skrývali své skutečné motivace.“ Zkrátka nové měny jako likeVerge, Reddcoin či Dogecoin, které vlastnili, vychválili, tím přesvědčili dostatečný počet lidí, aby si je nakoupili. Tím na trhu vzrostla hodnota těchto kryptoměn a McAfee s Watsonem je hned se ziskem prodali.  

Kvůli zájmu komise pro cenné papíry (SEC) tvrdil, že se cítí v ohrožení. Po Americe se tak nějaký čas pohyboval pořádně střežen. „Jedeme v koloně pěti aut. Všechna řídí vysloužilí příslušníci speciálních jednotek, jsou plná po zuby ozbrojené ochranky,“ popsal roku 2018 v telefonickém rozhovoru pro Independent a pokračoval ve svých útocích na americký tržní dohled: „SEC vlastní Ameriku, Bože, prosím, probuď lidi. Takovou moc mít původně neměla. Jsem na*raný a už si od vládních agentur, do morku kostí zkorumpovaných, nenechám s*át na hlavu. Myslíte, že se úřad americké stání správy nezastaví před vraždou, únosem, vyhrožováním? Co to hulíte?!“ horlil proti komisi.

Měsíc poté tweetoval fotky, na nichž je na kapačkách v nemocnici – že prý ho jeho nepřátelé otrávili. „Jed, kulky ani oběšení na mě nestačí. Všechno už bylo vyzkoušeno víc než jednou,“ uvedl pod příspěvkem.

Z USA uprchl s bývalou prostitutkou a bodyguardy

Se svou manželkou (o desítky let mladší bývalou prostitutkou) a bodyguardy nakonec v lednu 2019 z USA uprchl, když byl obžalován, že před daňovou správou ukrývá majetky.  „USA mě chtějí pro daňové úniky. Nesmysl! Já jen odmítám platit. Deset let jsem o tom otevřeně mluvil,“ citoval ho Independent.

„Dostávám subtilní zprávy od představitelů USA, v podstatě říkají: Jdeme po tobě, McAfee! Pokud spáchám sebevraždu, tak jsem to nebyl já!“ přidal v listopadu 2019. „Jestli se oběsím à la Epstein, nebude to moje vina,“ později připomněl případ pedofilního boháče Jeffreyho Epsteina, který zemřel na samotce v newyorském vězení.

Jinak měl z vězení u Barcelony spíš legraci. „Ze všech mých pobytů za mřížemi je tenhle zdaleka nejzábavnější,“ svěřil se Independentu loni v říjnu. „Neustále se tu bavím, občas mě něco dojme. Samotné graffiti by tu vydalo na tisícistránkový thriller. A pár spoluvězňů se mi zpovídalo se svými životními epizodami. Jeden mladík ze Senegalu se svěřil, že tu je hostem za to, že bodal náhodné lidi. ‚Byli to zlí lidé,‘ vysvětlil. Další se svěřil, že ‚náhodou‘ uškrtil svou manželku. Nevysvětlil, proč to byla nehoda, ale musíte uznat – nehody se dějí,“ smál se McAfee.

„Jedním z milých aspektů španělského vězení je, že nevyžadují vězeňské uniformy. Taky jsem oranžový overal při nástupu vyfasoval, a když mám náladu, obléknu si ho. Jindy nosím cokoliv od obleku s kravatou až po teplákovou soupravu,“ pochvaloval si.

Humor ho přešel až v posledních dnech před smrtí; apeloval na španělský soud, ať ho nevydává do USA, kde mu hrozilo až 30 let vězení. „Jestli mě vydají, je téměř jisté, že strávám zbytek života ve vězení, protože mě USA chtějí využít jako exemplární případ,“ citoval ho server Europa Press. Soud však shledal, že McAfee netrpí žádnými nemocemi, ani neměl potíže kvůli covidu-19, a tak se na něj humanitární výjimka nevztahuje.

Video  Ve věznicích se zakládají kapely: V jedné je i Petr Čtvrtníček  - Vězeňská služba ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi