Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Létání za covidu: Kvůli odmítačům roušek a množícím se konfliktům aerolinky zakazují alkohol

Autor: mav, Washington Post - 
3. června 2021
19:43

Tři americké aerolinky se odhodlaly omezit spotřebu alkoholu během letu – a tím snad i konflikty s pasažéry, píše Washington Post. Poslední kapkou byla potyčka, kdy agresivní cestující jedné letušce vyrazila dva zuby.

Některé aerolinky v USA se po nárůstu incidentů, někdy až nebezpečných, s cestujícími nerespektujícími pokyny rozhodly nepodávat za letu alkohol. Respektive se zatím nevrátit k prodeji, který se dočasně zrušil kvůli pandemii koronaviru a nutnosti nosit roušky.

Společnost Southwest plánovala v červnu alkohol vrátit na palubu letů na Havaj a v červenci i na ostatní trasy. Odkládá to na neurčito kvůli potyčce z rána neděle 23. května.

Pasažérka Vyvianna Quinonezová (28) ignorovala pokyny personálu před přistáním v kalifornském San Diegu, uvedla aerolinka. „Při sporu pasažérka udeřila letušku a způsobila jí vážná zranění,“ uvedla v tiskové zprávě sandiegská policie, která si na pachatelku na letišti počkala. Stevardku zatím odvezla sanitka do nemocnice. 

Agresivní cestující

Předsedkyně odborů palubního personálu Southwest Airlines, Lyn Montgomeryová, posléze napsala otevřený dopis generálnímu řediteli společnosti s upozorněním, že rozhodně nejde o ojedinělý incident na letech Southwest. Mezi 8. dubnem a 15. květnem tohoto roku jich odbory napočítaly 477.

„Nevídaný počet incidentů dosáhl nesnesitelné úrovně, nekázeň pasažérů mívá také agresivnější formu. Je to problém v celých USA, každé aerolinky, každé letušky,“ řekla listu Washington Post.

Potvrzuje to Federální úřad pro letectví (FAA), který v květnu oznámil, že za období od února prošetřuje 1300 hlášení o neukázněných cestujících; o měsíc později k tomu přidal dalších 1200 konfliktů. Asi 1900 z nich bylo o nenošení roušky navzdory upozornění personálu.  Potenciální porušení pravidel odhalil asi v každém pátém. Dvaadvacet z nich už dostalo oznámení, že je může čekat trest, včetně až vězení nebo tučných pokut. Koncem dubna například šlo o tři cestující, kteří si navzdory zákazu na palubu vzali vlastní alkohol; hrozí jim pokuty až 31750 dolarů (663 tisíc Kč). FAA podle Washington Postu také zaznamenal nárůst takových případů oproti minulým rokům.

Odborářka Montgomeryová si nárůst konfliktů nedokáže jasně vysvětlit. „Mé letušky říkají, že to může být celkovým neklidem v zemi, povinnými rouškami, covidem, dlouhou izolací lidí. Rozhodně přibylo víc násilí a nevraživosti vůči letuškám, které se jen snaží dělat svou práci.“

Podle ní by pomohlo důkladně varovat cestující, jaké jim za podobné nerespektování, ba napadání personálu hrozí tresty. A také by aerolinka měla víc využívat zákazy konkrétním narušitelům. Zatím podle ní, když někoho z letu vyloučí, může naskočit hned na další spoj Southwest. „Chápeme a sdílíme obavy odborů ohledně neukázněných pasažérů,“ reagoval mluvčí Southwest Chris Mainz. „Neodpouštíme ani netolerujeme slovní ani fyzické napadání našeho personálu, který je odpovědný za bezpečnost našich cestujících.“

Abstinence za letu

Konkrétní reakcí tak je, že společnost zatím neobnoví prodej alkoholu na palubě. „Chápeme, že toto rozhodnutí některé zákazníky zklame, ale cítíme to jako správné rozhodnutí v zájmu bezpečnosti a pohodlí všech na palubě,“ uvedla firma.

Podobný krok učinila společnost American Airlines, která nebude poskytovat alkoholické nápoje v levnějších třídách. V business class a první třídě k dispozici bude.

„Uvědomujeme si, že alkohol může přispět k atypickému chování zákazníků na palubě a máme vůči našemu personálu odpovědnost, abychom potenciálně nezhoršovali situaci, která už tak pro naše zákazníky může být nová a stresující,“ připomíná manažer Brady Byrnes z American nezvyklá opatření kvůli covidu, jež mohou pasažérům způsobovat nepohodu, ba zvyšovat jejich úzkost při letu. Alkohol z letů American zmizel loni v září, vrátit se měl později v létě. Teď se to odkládá přinejmenším na 13. září, do kdy trvá vládní nařízení nosit v letadle roušku.

Společnost United činí kompromis. Pivo, víno a míchané nápoje budou k dispozici na většině letů přes 800 mil, původně je chtěla vrátit už na zhruba hodinové lety (nad 200 mil).

„Případy násilí v letadlech se množí, alkohol často přispívá,“ apeluje Sara Nelsonová ze Svazu letušek. „Federální vláda by měla aerolinkám a letištím poskytnout směrnice o přerušení prodeje alkoholu na určitou dobu. Měli bychom udělat vše v našich silách, abychom příčiny problému odstranili.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi