Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krmivo proti metanu: Ušetřené kraví pšouky můžou farmářům vydělat peníze

Autor: mav, CNN - 
30. května 2021
09:28

Na světě je na půldruhé miliardy krav a každý z přežvýkavců vypouští do ovzduší velké množství… plynného odpadu. Zejména metanu. Chov hovězího dobytka má na svědomí skoro desetinu veškerých emisí skleníkových plynů, co lidská civilizace vyprodukuje. Jednoduchý doplněk stravy by to měl dokázat výrazně redukovat, píše CNN.

Přípravek vyvinula švýcarsko-britská firma Mootral, zakládá se na výtažcích z česneku a citrusů. Přidává se do klasického krmiva. Podle výrobce pak přežvýkavci vypouštějí o třetinu méně metanu než normálně. Metan (CH4) má daleko silnější skleníkový efekt než oxid uhličitý; přípravkem by se tak měl na každou krávu za rok ušetřit ekvivalent jedné tuny CO2. Pokud by doplněk dostávaly všechny krávy na světě, znamenalo by to stejné snížení emisí, jako kdyby v Evropě přestalo jezdit 300 milionů aut se spalovacími motory.

Konkrétní čísla úspor závisí na mnoha faktorech, od plemene krávy přes krmivo až po způsob ustájení. Firma zatím pořádně doplněk otestovala jen na jedné britské farmě, a to na čtyřech stovkách krav dvou mléčných plemen: jersey a holštýnech.

Látky z přípravku brání v práci mikrobům skupiny archea, kteří v kraví trávicí soustavě rozkládají rostlinnou tkáň na metan. „Náš výzkum ukazuje skoro naprosté zabránění produkce metanu v laboratorních experimentech (in vitro), v reálných podmínkách na farmě (in vivo) dosahujeme až 38% snížení,“ uvádí Mootral na svém webu. „Přípravek nemá žádné negativní účinky na bakterie potřebné pro trávení krmiva v bachoru.“

Přípravek prý rovněž o pár procent zvyšuje kvalitu i kvantitu mléka a badatelé pozorovali i nižší výskyt much v kravíně. Pro zemědělce by to však ekonomický smysl nedávalo.

Jenže nemusejí spoléhat na dotace ze státní či evropské kasy. Firma Mootral rovnou přišla s byznys modelem, jak z ušetřených pšouků vytěžit peníze: prodej emisních povolenek. Vedle povinných povolenek pro těžká odvětví jako třeba energetika existují také emisní certifikáty dobrovolné, jakési odpustky. Například někteří přepravci dávají zákazníkům možnost si k jízdence či letence připlatit drobnou částku, za kterou se někde zaplatí třeba výsadba nového stromu nebo nyní i protipšoukový příkrm – cokoliv, co skleníkové plyny pohlcuje nebo ušetří. Zákazníka pak netíží svědomí, že emise způsobené jeho cestováním nebo jinou činností přispívají ke skleníkovému efektu a změnám klimatu.

Emise z potravin

Dublinský startup Evocco dokonce zavádí mobilní aplikaci, pomocí které si lidé mohou vysledovat, kolik emisí se vypustí do atmosféry kvůli jejich jídelníčku. Zatím funguje v Irsku a Británii. Jednoduše se naskenuje účtenka ze supermarketu, aplikace všechny položky porovná s rozsáhlou databází na serverech. U některých konkrétních produktů jsou docela přesná data, u jiných se odhadují či počítají průměry, píše CNN.

Uživatel pak může porovnávat, jak ekologicky náročné je třeba různé maso (například kilo hovězího v průměru produkuje čtyřnásobně víc emisí než kuřecí), jablko z blízkého sadu oproti dovezenému, čerstvá zelenina oproti mražené.

A ekologicky smýšlející jedlík rovnou může přes aplikaci přispět peníze na neutralizaci svých emisí. Ostatně výroba a distribuce jídla je zodpovědná zhruba za třetinu skleníkových emisí způsobených lidskou civilizací.

„Uhlíkové povolenky jsou důležitým pobídkovým nástrojem pro přijímání technologií šetrným ke klimatu,“ řekl pro CNN šéf firmy Mootral Thomas Hafner. Prodej povolenek generovaných jím živenými kravami zajišťuje Verra, globální program pro dobrovolné emisní odpustky. Propočty za rok 2019 ukazují, že se takových dobrovolných emisních povolenek prodalo po celém světě za 320 milionů dolarů (6,7 miliardy Kč), dvojnásobek proti roku 2017. A do roku 2030 se odhaduje prodej takových certifikátů za víc než 50 miliard dolarů (bilion korun).

„Uživit se mléčnou farmou je obtížné, pořád platíte nějaké složenky,“ řekl pro CNN Joe Towers, který Brades Farm v hrabství Lancashire na severozápadě Anglie provozuje s bratrem Edem. „Emisní povolenky jsou pro zemědělce dobrou příležitostí, jak náklady pokrýt.“

Zatím firma Mootral díky méně pšoukajícím kravám vygenerovala 300 povolenek, tedy za 300 tun CO2. Příští rok už to odhadují na 10 tisíc a věří, že přilákají i investory do zelených technologií, kteří jim dalšími miliony pomůžou rozjet výrobu ve větším měřítku. Rozsáhlejší pozorování provedou na 12 tisících kravách na ranči v Texasu.

Farmáři zatím našli další výhodu ekošetrného produktu: našli odběratele, kteří si za „nízkometanové“ mléko rádi připlatí.

Michal Snobl ( 30. května 2021 13:46 )

To by tedy ušetřil i stát, kdyby se tím povinen krmila celá vláda. Ty mají pšouků za sebou, že na obyčejný lid jdou kolikrát mdloby z toho hnoje.

Zobrazit celou diskusi