Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češka Andrea pečuje o mentálně nemocné v Británii. A popsala slabé místo boje s covidem

Autor: Andrea Smrčková - 
10. ledna 2021
05:30

Jakkoli se očkování proti koronaviru ve Velké Británii slibně rozjelo, visí ve vzduchu stále mnoho otazníků ohledně toho, kdy se kdo k vakcíně dostane. Ostrovní království s více než 60 miliony obyvatel bylo první, kde se s očkováním řádně ozkoušených vakcín začalo. Přesto hrozí, že se na některé zranitelné lidi vůbec nedostane, píše pro Světovou edici Blesk Zpráv Češka Andrea Smrčková. V Anglii pracuje v pečovatelském domě pro lidi s mentálním postižením.

Podle současného vládního plánu mají přednost ve frontě na očkování lidé nad 80 let, obyvatelé pečovatelských domů pro seniory s kapacitou 50 až 70 lůžek a jejich personál. Očkování je dobrovolné pro seniory i personál. „V nejbližších dnech nás přijdou všechny naočkovat přímo do domova, zatím ale váhám, stejně jako část našich klientů, i mých kolegů,“ říká Dita, jedna z mnoha Češek pracujících v pečovatelství v hrabství Somerset. „Počítám s tím, že to ale do budoucna bude nevyhnutelné, i třeba kvůli cestování,“ dodává.

Všeobecnou nejistotu ohledně vakcín s ní sdílí i Karina, pečovatelka původem ze Slovenska: „My máme jen kolem dvou desítek klientů a věkový průměr asi 70 let, takže stále čekáme, kdy se na nás dostane. Trápí nás i nedostatek personálu, který se tradičně řeší zaměstnanci z agentur, ale zatím není jasné, jestli budou muset být očkovaní, aby mohli nadále svou práci vykonávat,“ zmiňuje.

Postižení ztěžuje očkování

Po Británii jsou ovšem také rozesety stovky pečovatelských domů pro dospělé s mentálním postižením, autismem a závažnými poruchami chování. K nim by se očkování rovněž mělo dostat přednostně, ovšem u mnohých z nich nebude kvůli jejich mentálnímu postižení očkování možné provést.

Jedna z mnoha britských charit, která podporuje lidi s mentálním postižením a jejich rodiny, The Challenging Behaviour Foundation, přitom ve své aktuální zprávě upozorňuje, že právě tito lidé jsou jednou z vysoce rizikových skupin. Úmrtnost na covid-19 je až tři a půl krát vyšší než u běžné populace a věkový průměr zemřelých je až o dvacet let pod průměrem země. Důvodem jsou další zdravotní komplikace, kterými tito lidé často trpí, a velmi obtížná diagnostika onemocnění, nejen koronaviru.

Lidé s nejtěžšími poruchami mentálního zdraví se velmi často odmítají nechat otestovat, vyšetřit a případný převoz do nemocnice je taktéž téměř nemyslitelný. Hospitalizace jediného takového pacienta by vyžadovala nepřetržitou přítomnost pečovatelského týmu, což není uskutečnitelné kvůli trvalému nedostatku personálu jak v pečovatelských domech, tak v nemocnicích.

Andrea: Na testy chodíme každý týden

Taková situace panuje i v pečovatelském domě, ve kterém pracuji já. Jen díky dodržování přísných hygienických podmínek žádný ze zaměstnanců či klientů dosud neonemocněl. Včasnému záchytu nákazy pomáhají i antigenní testy, které jako zaměstnanci podstupujeme každý týden.

Nevyhnutelné komplikace provázející pobyt mentálně postižených v nemocnici byly zřejmě důvodem, proč se na jaře loňského roku začala objevovat tzv. Dříve vyslovená přání (Do not resuscitate). Obvodní lékaři v několika hrabstvích Anglie i Walesu začali rozesílat pečovatelským domům formuláře pro klienty s autismem a dalšími mentálními poruchami, aby v případě onemocnění koronavirem nebyli tito lidé napojeni na ventilátory a další přístroje udržující základní životní funkce. Dopisy byly domovům rozeslány, aniž by lékaři předem informovali rodiny klientů.

Pečovatelské domy se proti tomuto nehumánnímu postupu ostře ohradily a případ začala na konci loňského roku vyšetřovat Care Quality Commission (Komise pro kvalitu péče), která se zabývá přestupky v oblasti poskytování sociální a zdravotní péče.

Ačkoli tedy díky vakcínám dochází v porovnání se situací, které jsme čelili téměř před rokem, k zásadnímu obratu, stále nad námi visí otázka, zda nezůstanou plány na vakcinaci mentálně postižených jen na papíře a neodsunou se jejich osudy opět na druhou kolej, jak tomu v jejich životech mnohdy bývá.

První dávku očkování dostaly zatím nejméně dva miliony lidí, tři procenta britské populace. Jde o nejrozsáhlejší očkovací program, který Británie zažila, a vzhledem k rychlosti šíření nemoci a počtu úmrtí je to také hra o čas. Británie se s více než 70 tisíci obětí koronaviru řadí do první desítky nejhůře zasažených zemí světa.

Spor o odklad druhé dávky

Vzhledem k relativně pomalému postupu vakcinace se Británie přiklání k nekonvenčnímu řešení. Místní regulační agentura pro léčiva prosazuje aplikaci jedné dávky co největšímu počtu obyvatel, což má zajistit alespoň částečnou imunitu. Namísto čekání na druhou dávku a zadržování očkovací látky pro již jednou očkované se tak stihne imunizovat více obyvatel v kratší době. Druhá dávka se podle současných plánů podá až s odstupem tří měsíců.

Výrobci obou prozatím schválených vakcín se proti tomuto postupu ohradili s tím, že klinické testy jsou založené na dvou dávkách podaných v rozmezí 21 dnů, a není jasné, jak bude očkování v případě prodloužení intervalu fungovat.

Video se připravuje ...
Další videa