Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Fico odmítl migrační pakt: Je to diktát z Bruselu, ne solidarita!

Autor: ČTK - 
16. dubna 2024
12:04

Migrační pakt je diktát, ne solidarita. Těmito slovy odmítl slovenský premiér Robert Fico novou migrační dohodu, kterou minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů není podle něj správné.

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili, že každá země má mít možnost se sama rozhodnout, jak pomůže,“ řekl Fico ke schválené úpravě. Přirovnal ji k dřívější myšlence zavedení kvót pro povinné přerozdělování migrantů mezi členské země evropského bloku.

Podle Fica slovenské vládní strany ve slovenské sněmovně patrně nepodpoří opatření z migračního paktu. „S vysokou pravděpodobností celá vládní koalice nebude souhlasit na půdě parlamentu s tímto legislativním balíkem,“ řekl slovenský premiér po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem.

Fico zopakoval, že jeho nynější vláda, která nastoupila do úřadu zhruba před půl rokem, hodlá prosazovat „suverénní zahraniční politiku“ orientovanou na všechny čtyři světové strany. „Naši partneři byli zvyklí na servilní chování předchozích vlád a na to, že o cokoli Slovensko požádali, tak to dostali. My jsme suverénní země,“ uvedl Fico. Informoval také například o připravované návštěvě Číny.

Nynější Ficova vláda mimo jiné zastavila vojenskou pomoc Ukrajině bránící se ruské invazi, kterou Slovensko poskytovalo ze svých státních zásob. Fico dříve opakovaně tvrdil, že ukrajinsko-ruský konflikt nemá vojenské řešení, a kritizoval protiruské sankce. Podobné názory ohledně Ukrajiny má Maďarsko.

Fico na tiskové konferenci s Blanárem, kterou po svém proslovu opustil, bez bližších podrobností tvrdil, že v Praze byl připravován rozpad Visegrádské čtyřky (V4), která sdružuje Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Únorová schůzka premiérů V4 v Praze ukázala, že tyto země se liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat.

Blanár novinářům řekl, že Slovensko má zájem o nadstandardní vztahy s Českou republikou. Březnový krok české vlády, která přerušila mezivládní konzultace s Bratislavou kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata, označil slovenský ministr zahraničí za zbytečný.

Video  Lídr slovenské opozice Šimečka exkluzivně pro Blesk: Fico nemluví za většinu Slovenska a s V4 je to složitější  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

 

BobyNo1 ( 18. dubna 2024 09:19 )

České ovce ani netuší, co pro ně EU s preVítem Ropušanem a Fialenkem nachystala. Ve větších městech, později i jinde, už nikdy, opakuji: NIKDY, nebudou v bezpečí, ani relativním. Nikdy si, ovce, nebudou jisté, zda ten dobytek ve značkovém oblečení, kterého míjí, náhodou náhle nevytáhne mačetu a nebude zběsile bodat, aby je poslal k Alláhovi.

Uživatel_5811138 ( 16. dubna 2024 13:57 )

Borec, myslí na svou zem a občany, Rakušan a Fiala by se měli poučit.

Kamyl ( 16. dubna 2024 13:09 )

Jak je rozum jednoduchý,když nechybí ...
V EU už neexistuje svoboda ,všechno diktát - takhle budete bydlet,tímhle budete topit,tímhle budete jezdit,tohle budete žrát,tímhle budete žrát a pít,tohle zpoplatníme ...zákazy, příkazy ,diktát, vyhrožování ,tresty

zfloyd ( 16. dubna 2024 12:39 )

Fico dělá politiku hlavně pro Slováky a to se holt v Bruselu nelíbí 👍

F.Prohazka ( 16. dubna 2024 12:38 )

Je to tak. Ukrajince nám mezi migranti nezapočítají, je to prostě špatná dohoda kterou jsme my podpořili. Nelegální migranti s Afriky a Asie se mají vozit na území ( Sudánu nebo Somálska) kde bude centrála EU pro migraci a podávání žádostí o azyl. Budeme platit- nebo se zamoříme problémem, a stejně od nás utečou tam, kde jsou dávky větší. Integrace není možná, ani třetí generace.

Zobrazit celou diskusi